24. tammikuuta 2011

Ekologista ruokaa ja teknisiä sovelluksia


Innostuin preziztä nähtyäni syksyllä Helsingin työväenopistolla Anne te Velde-Luoman luennon Elämä yksinkertaisemmaksi - ajatuksia tavarakaaoksen kesytykseen. Annen esitys rakentui kuvaavasti aluksi kaaoksenomaisesti, kun otsikot ja ja kuvat leijuivat ikään kuin nettiavaruudessa. Esitys muotoitui  kuitenkin lopulta ihan järkevään muotoon.
Anne te Velde-Luoman syksyllä ilmestynyt kirja tavaroiden ja elämänkin organisoimiseksi.

Paitsi kaaoksen järjestelylle, ylipäätään esityksien rakentamiseksi prezi-ohjelman tarjoaakin kiinnostavan vaihtoehdon niin tutuille powerpointeille. Päätin kokeilla miten ohjelma toimii http://prezi.com/ ja väänsin testiksi pienen johdannon Härkäpapua ja spelttiä -kurssilleni Preziä hyödyntäen. Huomenna nähdään miten opiskelijat kokevat esityksen ja miten esitys toimii käytännössä.
härkäpapua ja spelttiä prezi-esitys

Härkäpapua ja spelttiä -kurssi on muunnos aiemmas Härkäpapua sarvista -kurssista, jonka idea tuli samannimisestä kirjasta. Huomista kurssia varten olen etsinyt mukaan speltti-reseptejä eikä kaikki härkäpapureseptitkään ole Somersalon, Mattilan, Tuomiston ja Haimin mainiosta ja vielä paremmaksi viime vuonna päivitetystä teoksesta.


Toivottavasti härkäpavusta saisi moni sellaisen otteen, että sillä voitaisiin korvata edes osa eläinproteiinista. Suomalaista härkäpapua ekologisempaa proteiinin lähdettä kun on vaikea kuvitella. Speltti sopi liitettäväksi kurssin aiheeseen hyvin, koska senkin proteiinipitoisuus on tavallista vehnää parempi ja viljely vaatii speltin paksun kuoren ansiosta vähemmän torjunta-aineita. Kurssi on vegaanisen kasvisruuan kurssi, joten sen ympäristövaikutus on monella tapaa pieni. Speltti ja kaupalliseen myyntiin tuotettu härkäpapu ovat useimmiten vielä luomua ja kuljetuksen päästöt jäävät esimerksiksi soijaan verrattuna hyvin pieniksi.

Riina Pykäri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti