27. huhtikuuta 2014

Ekologisuutta keittiöön 2014 - ekologiset puhdistusaineet

Kierrätystehdas on tältä vuodelta ohi, mutta täällä blogissa neuvontapisteen aiheet näkyvät vielä muutaman merkinnän verran. Kiitos kaikille neuvontapisteeseen tutustuneille! Toivottavasti näemme vielä uudelleen työväenopiston kurssella!

Kevätterveisin,
Roosa, Maria, Valpuri ja Jenni------------

Neuontapisteellä nähty pH-jana, josta ilmeni millaiseen likaan mikäkin happamuus on tarkoitettu.
Ekologiset puhdistusaineet

Kodin keittiöstä löytyy monenlaisia pintoja puhdistettavaksi. Puhdistustapahtumassa tekijöinä vaikuttavat kemia (puhdistusaine), mekaniikka (työväline), aika ja lämpötila. Keittiön pintojen puhdistuksessa voidaan kemian osalta hyödyntää ruokakaapin sisältöä monella tapaa. Yleisenä pääsääntönä hapanta ainetta käytetään saostumien ja ruosteen poistoon, kun taas emäksistä ainetta rasvalian poistoon. Happamia aineita ovat esimerkiksi etikka, cola-juoma ja sitruuna, emäksisyyttä taas edustaa ruokasooda. Suolan avulla taas voi tuoda mekaniikkaa puhdistustapahtumaan, mutta suolaa voi käyttää myös lian imeyttäjänä. Nämä aineet eivät sisällä haitallisia kemiallisia yhdisteitä ja usein niitä voidaan käyttää tilanteissa, joissa tarvittaisiin erikoispuhdistusaineita. Muistathan lisäksi, että valkuaisainepitoinen lika poistetaan haalealla vedellä, jotta se ei pala pintaan kiinni. Rasvalian poistoon taas tarvitaan lämmintä vettä.

Netti on pullollaan erilaisia vinkkejä, miten hyödyntää ruokakaapin sisältöä siivouksessa. Kokosimme tähän niistä muutamia kokeiltavaksi:

Ruokasooda

 • Poista pinttyneet tee- ja kahvitahrat hankaamalla likaisia pintoja soodalla ja pienellä määrällä vettä/käsiastianpesuainetta. Anna tarvittaessa vaikuttaa.
 • Kahvin- ja vedenkeittimistä  saa pinttymät pois harjaamalla  soodasta ja vedestä tehdyllä tahnamaisella seoksella. Huuhtele vedellä.
 • Astianpesukoneeseen pohjalle voi laittaa välillä 1dl ruokasoodaa välillä hajujen poistoon
 • Siivouspyyhkeiden raikastus: Laita astiaan 2 rkl ruokasoodaa ja ½ l vettä ja liota siivouspyyhkeitä yön yli. Huuhdo kylmällä vedellä. Myös päivittäisessä käytössä siivouspyyhkeiden huuhtelu kylmällä vedellä hidastuttaa mikrobien kasvua.
Etikka
 • Poista kalkkisaostumat kahvinkeittimestä keittämällä veden ja etikan seosta (1:1 tai 2:1). Huuhtele keittämällä 2-3 kertaa puhdasta vettä käsittelyn jälkeen.
 • Pyyhi teräsastiat ja -pinnat kiiltäviksi puhtaalla etikalla kostutetulla pyyhkeellä.
 • Raikasta viemäri kaatamalla sinne ruokasoodan ja etikan seosta (1 dl +1 dl). Anna vaikuttaa 15-30 minuuttia. Laske perään kuumaan vettä.
 • Viemärin avaus: Kaadetaan 2½ dl ruokasoodaa + 2½dl merisuolaa viemäriin. Päälle kaadetaan 1½dl väkiviinaetikkaa. Varo kuohahdusta. Anna vaikuttaa vähintään 15 minuuttia. Huuhtele useilla litroilla kiehuvaa vettä. Sopii myös tukkeutumien ennaltaehkäisyyn.
Cola-juoma

 • Poista ruosta kastamalla kankaanpala tai sieni kolajuomaan ja hankaa sillä ruostekohtaa.
 • Pese pois lattian rasvatahrat  kaatamalla hieman juomaa tahran päälle, anna vaikuttaa ja huuhtele pois.
Sitruuna
 • Kiillota hanat pyyhkimällä sitruuna- tai appelsiinimehulla.
 • Poista mikroaaltouunista ruokaroiskeet laittamalla 3 rkl sitruunamehua + 4 dl vettä  kulhoon. Kuumenna 5-10 minuuttia niin, että höyry tiivistyy pinnoille. Pyyhi puhtaaksi.Lisää vinkkejä löydät esimerkiksi seuraavilta sivuilta:
http://www.mtv.fi/koti/arki/artikkeli.shtml/2010/07/1158740/coca-cola-onkin-tehoaine

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti