23. huhtikuuta 2013

Kotikokkien ura kotona alkanut

Opiston kotikokit ovat saaneet noin kuukauden ajan jatkaa kurssilla opittujen taitojen käyttöä omissa kotikeittiöissään. Ainakin sosekeittoa, paistettua kalaa, salaatteja ja uunijäätelöä on kokeiltu kotona. Varmasti paljon muutakin on valmistettu ja jopa tarjoiltu vieraille. Valinnanvaraa kurssilla opetelluissa ruokaohjeissa on, sillä jokaisella kerralla valmistettiin noin 10 eri ruokalajia.


Ranskalainen sipulikeitto

Ranskalaisia juustoja ja leipiä

Hyväksi kotikokiksi -opintokokonaisuus on kolmiosainen, lähes koko lukuvuoden mittainen kurssi kotikeittiössä tarvittavien perustietojen ja -taitojen opiskelua varten. Syksyllä on 12 opetuskertaa  ja kevään jatkokurssilla viisi sekä kansainvälisten keittiöiden osassa kolme opetuskertaa. Taito- tai osaamisvaatimuksia ei ole, vaan ajatuksena on oppia ruoanvalmistuksen perusteita ja itselle tarpeellisia taitoja. Opettajalta saa ja pitää aina kysyä, jos jokin asia jää epäselväksi.

Kursilla opiskellaan kerran viikossa ja joka kerralla käsitellään eri aihetta. Opetus lähtee perusteista: kasvisten, lihan ja kalan käsittely ja ruoaksi valmistaminen, perusleivontaa, maustamista, helppoja lisäkkeitä, jälkiruokia ja pikkusyötäviä. Toisessa osassa syvennetään osaamista ja perehdytään mm. valmisruokien hyödyntämiseen, keittön pienkoneisiin, ruoan valintaperusteisiin ja ruokatalouden organisointiin. 
  
Thaimaalaisen ainesten pilkkomista

Kolmannen osan kansainväliset keittiöt kurssilaiset saavat itse valita äänestykellä. Tämän opetuskauden kotikokit valitsivat tutustuttaviksi  Ranskan, Thaimaan ja Japanin maut ja ruokakulttuurit.
Thaimaalaista nuudelikeittoa









Ranska oli tutuin, joten siitä oli helppo aloittaa. Ranskanmatkalla eri maakuntien omaleimaiset  raaka-aineet tulivat tutummiksi. Ranskalaisen kulinarismi raaka-aineineen, valmistustapoineen ja aterian eri vaiheineen näkyy joka puolella maailmaa.


Thaimaalaista ruokaa valmistumassa






Kasvisten koristeleikkausta thai-tyyliin
Makumatkaillessa Thaimaahan  tuli vastaan uusia raaka-aineita, kuten paksoi, tamarindi, currytahna ja kalakastike. Uutta oli myös makujen eri vivahteiden kerroksellisuus. Maistelulusikoille olikin kovasti käyttöä, kun yhdessä haettiin happaman, makean, kirpeän ja suolaisen tasapainoa. Ruokien ulkonäkö on thaimaalaisille tärkeää ja siksi harjoiteltiinkin kasviskoristeiden leikkaamista.

Japanilainen ruokakulttuuri kiinnosti kurssilaisia kovin omalaatuisuutensa vuoksi: raaka-aineet, valmistustavat ja valmiit maut poikkeavat suuresti muiden maiden keittiöistä. Dashi-liemi, miso-tahna, nori-levä, riisiviinietikka, wasabi-tahna, retikka ja muut kasvikset sekä muut tyypilliset japanilaiset raaka-aineet valmistuivat susheiksi, keitoksi, tempuraksi, salaateiksi ja lisäkkeiksi. Mukana oli tietenkin riisiä, mutta aivan erilaista kuin Thaimaassa. 

Sushin rullausta yhdessä

Ohjeita opettajalta ja kuvia kirjasta













Japanilainen pöytä
Kurssi päättyi iloisissa, mutta hieman haikeissa tunnelmissa. Koko vuosi oli opiskeltu mahtavassa tunnelmassa innostuneiden kurssikavereiden kanssa ja monen opettajan johdolla. Ihmettelyä oli ilmassa: "Mitä me tehdään ensi torstaina, kun tämä nyt loppuu?" Usean opiskelijan päätelmä oli, että hankittu osaaminen siirtyy ja oli jo kurssin kuluessa siirtynyt hyödyttämään kotikeittiön tarjontaa. Osalla nälkä kasvoi syödessä (!) ja lopputulos olikin: "Tätä kotikokin uraa täytyy jatkaa ja täydentää uusilla kursseilla!"

Nähdään opistolla, HK-kurssilaiset ja kaikki muutkin!

Terveisin
Jonna Martikainen




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti