19. syyskuuta 2013

Makumaailmoja etsimässä

Yhdistämällä uusia mausteita kotiruokaan voi tavoittaa huikeita makumaailmoja. Tutuista kotimaisista raaka-aineista syntyy aivan uudenlaisia ruokia, kun lisää mukaan tietyn alueen tyypillisiä mausteita tai raaka-aineita. Välimeren alueella, Lähi-idässä, Kiinassa, Thaimaassa, Meksikossa, Venäjällä ja monissa muissa paikoissa on omat helposti tunnistettavat makunsa. Näiden alueiden mausteita ja raaka-aineita soveltamalla saa vaihtelua ruokiin ja voi silti helposti käyttää kotimaisia raaka-aineita perustana. Suomalaisia raaka-aineita voi myös käyttää muualta maailmasta tuttujen ruokalajien valmistuksessa. Tässä pari esimerkkiä:
Välimerellistä makua saa oliiveilla, tomaatilla ja basilikalla. Kokeile vaikkapa uunilohen päällä.
Kookoksella, limellä, chilillä ja korianterilla saa aikaan thai-vaikutteita. Sopii vaikkapa kalakeittoon.
Intialaistyyppistä ruokaa voi valmistaa lisäämällä chiliä, juustokuminaa eli jeeraa, korianteria ja curryä. Testaa perunoiden, kukkakaalin ja herneiden kaverina.
Sushien sisään sopii riisi-ohra-sekoitus ja savusilakka.
Suomalaisia tapaksia eli sapaksia voi valmistaa vaikkapa marinoimalla silakkaa tai täyttämällä ruislastuja kylmäsavulohitahnalla.

Katalonialainen kantarellikeitto
500 g                   kantarelleja (tai muita sieniä)
3                          salottisipulia
1 l                        vettä
2 rkl                     kanafondia tai liemikuutio
nippu                  (kevät)sipulia
4                          kypsää tomaattia
3 viipaletta         kuivahtanutta vaaleaa leipää
                            suolaa, mustapippuria

Mausteseos:
2                         valkosipulinkynttä
50 g                    manteleita
1 tl                      sahramia
ripaus                 suolaa
(200 g                 kantarellituore- tai sulatejuustoa)

1. Silppua sienet ja sipulit. Kuullota öljyssä.
2. Lisää joukkoon kanaliemi. Kuumenna kiehuvaksi.
3. Kuutioi tomaatit. Kuullota öljyssä ja lisää keitokseen.
4. Kuutioi leipä ja paahda vähässä öljyssä pannussa. Lisää keittoon.
5. Hauduta noin 20 minuuttia ja soseuta sen jälkeen ainekset sauvasekoittimella tasaiseksi.
6. Paahda mantelit pannussa. Lisää joukkoon öljyä, sahrami ja silputut valkosipulinkynnet sekä ripaus suolaa. Jauha seos tarvittaessa tehosekoittimessa. Lisää seos keittoon.
7. Voit lisätä keittoon lopuksi vielä kantarellituorejuustoa halutessasi.

Terveisin
Pia-Maria

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti