1. joulukuuta 2015

Makkaroiden magiaa

Kotitekoisten makkaroiden suosio ei ota laantuakseen - ainakaan meillä työväenopistossa. Makkarakursseja järjestetään yleensä yksi kaudessa, joskus useamminkin. Makkarakurssit ovat kestosuosikkeja. Jotkut osallistujista kertovat yrittäneensä saada paikan kurssille jo muutamana vuonna. Monet myös kertovat päässeensä kurssille jonopaikalta, mikä todistaa jonottamisen todellakin kannattavaksi!

Viimeisin makkarakurssi pidettiin lauantaina 28.11. 2015 Opistotalon opetuskeittiössä. Opettajana ja kurssin suunnittelijana hääri allekirjoittanut. Kurssi on yksi omia suosikkejani. Kurssilaiset ovat lähes  aina hyvin motivoituneita ja pirteitä. Kyselen usein kurssin alussa ihmisten kokemuksia makkaran valmistamisesta. Tällä kertaa kaikki olivat makkaraa toki syöneet mutta itse herkun valmistaminen oli kaikille uusi asia! Kurssin päätteeksi käydyssä keskustelussa saatoin tyytyväisenä todeta, että makkaran tekeminen oli tullut kaikille päivän aikana tutuksi.

Päivän keittiössä häärittyämme oli tuloksena neljää sorttia makkaraa ja niiden lisukkeet. Kurssilaiset valmistivat chorizoa, bratwurstia, broilerimakkaraa ja perunamakkaraa. Viimeisin ei nimestään huolimatta ole kasvismakkara, vaan se sisältää lihan ja silavan lisäksi myös perunaa. Suomessa on makkaroihin käytetty esim. juureksia ja ryynejä.

Bratwurstia, perunasalaattia ja viinissä haudutettua hapankaalta.
Makkaran syvin olemus kiteytyykin mielestäni ruokaperinteeseen, jossa mitään ei heitetä hukkaan. Suolia ja silavaa ei ole syytä kavahtaa, jos mielii oikeanlaisen ja mehevän makkaran pannullaan paistaa.

Kiitos kaikille kurssilaisille jälleen kerran onnistuneesta ja herkullisesta kurssista! Ja vinkkinä, kevään makkarakurssit järjestetään ke 3.2. klo 10-14.30 ja la 5.3. klo 10-14.30. Ilmoittautuminen kevään kotitalouden kursseille alkaa tiistaina 8.12. klo 11. Lisätietoja kursseista saat opinto-ohjelmastamme ja netistä osoitteesta ilmonet.fi.

t. Mirva

Makkarat uunikypsennyksen jälkeen.


Valmiissa pöydässä olivat tarjolla makkarat ja niiden lisukkeet.

2 kommenttia:

  1. Heti tällä päivämäärällä tilaan Rovaniemelle makkarakurssin - niin hyviltä nuo makkarat näyttävät. Miten olis aikaa kurssin pitämiseen tuossa uuden vuoden tienoilla? Rasvaista ja mausteista? Terveisin pikkuesa

    VastaaPoista