23. huhtikuuta 2020

Syökää perunaa!



Olen viime viikkoina törmännyt useaan kertaan mediassa siihen, että viimevuotista perunaa uhkaa jäädä nyt varastoihin runsaasti. Koska suurtalouskeittiöiden tilausmäärät ovat romahtaneet, olisi nyt meillä kuluttajilla vastuu tyhjentää kauppojen perunalaarit, ettei perunoita jouduta käyttämään rehuna tai heittämään pois. Perunabuumista ei ole kuitenkaan ollut tietoakaan, vaikka olenkin somessa nähnyt monia ilahduttavia perunan puolesta puhuvia kampanjoita ja postauksia. Sen sijaan on uutisoitu esimerkiksi Myllyn Parhaan tehtaasta, joka pyörii täyttä häkää vuorokauden ympäri tuottaen suomalaisten ruokapöytiin tuhansia kiloja makaronia ja rakettispagettia.

Turha tässä on kuitenkaan ruveta moralisoimaan ketään. Itsekin huomaan, kuinka omassa arjessa tulee hyvin usein tartuttua juuri siihen pastapussiin perunan sijaan. Omassa lapsuudenkodissani kyllä syötiin perunaa aika paljonkin; peruna syötiin muussina, jauheliha- tai nakkikeitossa, keitettyinä perunoina, kiusauksina… Suosikkiruokani lapsena taisi olla paistinperunat. Ylijääneet keitetyt perunat paistettiin runsaassa rasvassa sipulin kanssa, lisättiin joukkoon kananmunaa ja mausteita. Ai että tämä oli herkkua, ja runsaasti ketsuppia tietenkin päälle!

Itse olen lähiaikoina yrittänyt lisätä perunan käyttämistä, sen syömistä puoltaa niin moni asia. Oman työkokemukseni perusteella vaikuttaa siltä, että vanhempi väestö käyttää hyvinkin runsaasti perunaa ja valmistaa siitä paljon erilaisia ruokia. Sen sijaan nuoret eivät oikein ole perunaa löytäneet, ja turvautuvat helposti makaroniin tai nuudeliin. Itse olen kuitenkin siinä onnellisessa asemassa, että voin omalla pienellä panoksellani kotitalousopetuksessa koittaa vaikuttaa myös nuorten perunan käyttöön, ainakin siinä määrin kuin heille opetan ja oppi löytää perille 😊

Seuraavaksi viisi syytä syödä kotimaista perunaa:

1)      Ympäristöystävällisyys. Peruna on ekologista, kotimaista ruokaa. Perunaa on mahdollista ostaa myös hyvin lähellä tuotettuna, joten peruna on todellista lähiruokaa. Perunan kasvattamiseen tarvitaan huomattavasti vähemmän vettä kuin esimerkiksi riisin. Lisäksi perunan jalostusaste on matala verrattuna pastaan.

2)      Terveellisyys. Peruna on todella terveellistä purtavaa. Verrattuna pastaan keitetyssä perunassa on huomattavasti vähemmän energiaa (64 kcal/ 100 g, pasta n. 100 kcal/100 g). Peruna sisältää myös luonnostaan C-vitamiinia, kaliumia ja B6-vitamiinia (lähde: fineli.fi) Peruna sisältää myös resistenttiä tärkkelystä, jonka ansiosta verensokeripitoisuus nousee maltillisesti. Muista keittää peruna kuorineen, jolloin vitamiinit säilyvät parhaiten!

3)      Monipuolisuus. Peruna on uskomattoman monipuolinen ruuanvalmistuksessa! Miedon makunsa ansiosta se sopii hyvin monenlaisiin ruokiin ja kestää hyvin myös runsasta maustamista. Peruna loistaa niin kotimaisissa perinneruuissamme kuin myös aasialaisissa curryissa. Perunalla onkin vankka asema suomalaisessa ruoka- tapakulttuurissa; kuka voisi kuvitella juhannusta ilman uusia perunoita, joulua ilman perunalaatikkoa tai uutta vuotta ilman perunasalaattia?

Peruna sopii ruuanvalmistuksen lisäksi hyvin myös leivontaan: ihanat perunarieskat syntyvät supernopeasti muusinjämistä. Perunaa voi piilottaa myös muihin leipä- sekä piirakkataikinoihin, käyttää pasteijoiden täytteissä tai mehevöittämässä makeita muffinssi- sekä kakkutaikinoita. Vain mielikuvitus on rajana.



4)      Maku
Pehmeän ja miedon makunsa ansiosta peruna sopii suuhunpantavaksi vauvasta vaariin.  Perunoissakin on kuitenkin selkeitä maku- sekä rakenne-eroja, puhumattakaan jännittävän värisistä lajikkeista, joilla saa vaihtelua ruokien ulkonäköön. Oman suosikkiperunansa löytää vain maistelemalla.

5)      Edullisuus.
Perunat ovat todella edullista ja hyvin säilyvää syötävää ympäri vuoden!


Omaa sydäntäni lähellä on hävikkiruuan välttäminen, ja ylijääneet keitetyt tai muussatut perunat ovatkin mielestäni mitä parasta materiaalia jatkojalostusta varten. Löydätkin  työväenopiston facebookista tekemäni videon mäiskypotuista, joka on mielestäni hauska tapa käyttää ylijääneet perunat. Videon voit käydä katsomassa myös opiston youtubesta:

https://www.youtube.com/watch?v=EwFlNnNX71o

 Tässä vielä resepti:



Mäiskypotut

kuorineen keitettyjä perunoita
öljyä
suolaa
pippuria
kuivattuja yrttejä, esim. timjami tai rosmariini
voimakasta juustoa raastettuna (tai käytä jääkaapin juustonkannikan jämät)

Liiskaa keitetyt perunat esimerkiksi mukin pohjalla tai perunasurvimella liiskaksi. Idea on, että peruna pysyy kasassa kuoren ansiosta, mutta rakenne menee rikki. Sivele pinnalle reilusti öljyä, mausta suolalla, pippurilla, yrteillä ja juustoraasteella. Paista 250 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes peruna on ihanan paahtunut.  Tarjoa lisäkkeenä tai napostele sellaisenaan. Mäiskypottujen kanssa sopivat myös hyvin kylmät kastikkeet.



Kertokaa ihmeessä teidän parhaat perunareseptit sekä tapanne jatkojalostaa ylijääneitä perunoita 😊


Keväisin terveisin Anni

3 kommenttia:

  1. Kiitos! Tämän kirjoituksen johdosta ainakin meillä perunan kulutus tulee lisääntymään.

    VastaaPoista
  2. Kyllä vaan peruna on hyvä ruoka-aine. Se vaan ei ole kovin paljon esillä muodikkaissa ruokajutuissa ja tahtoo unohtua laatikon pohjalle. Esimerkkinä perunaherkuistani voin mainita perunatäytteiset karjalanpiirakat. Onnistuin myös tekemään pari viikkoa sitten espanjalaistyylistä perunamunakasta tortillaa, joka saikin kehuja. Kiitos vaan mukavasta ja informatiivisesta jutusta. Lisää vaan pökköä pesään. Mainostakaa näitä myös FB:ssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Perunatortilla on kyllä herkkua! Ja hyvä tapa käyttää myös keitettyjä perunoita jos niitä on jäänyt yli :)

      Poista