Olen viime viikkoina törmännyt useaan kertaan mediassa
siihen, että viimevuotista perunaa uhkaa jäädä nyt varastoihin runsaasti. Koska
suurtalouskeittiöiden tilausmäärät ovat romahtaneet, olisi nyt meillä kuluttajilla
vastuu tyhjentää kauppojen perunalaarit, ettei perunoita jouduta käyttämään
rehuna tai heittämään pois. Perunabuumista ei ole kuitenkaan ollut tietoakaan,
vaikka olenkin somessa nähnyt monia ilahduttavia perunan puolesta puhuvia
kampanjoita ja postauksia. Sen sijaan on uutisoitu esimerkiksi Myllyn Parhaan
tehtaasta, joka pyörii täyttä häkää vuorokauden ympäri tuottaen suomalaisten
ruokapöytiin tuhansia kiloja makaronia ja rakettispagettia.
Turha tässä on kuitenkaan ruveta moralisoimaan ketään.
Itsekin huomaan, kuinka omassa arjessa tulee hyvin usein tartuttua juuri siihen
pastapussiin perunan sijaan. Omassa lapsuudenkodissani kyllä syötiin perunaa
aika paljonkin; peruna syötiin muussina, jauheliha- tai nakkikeitossa, keitettyinä
perunoina, kiusauksina… Suosikkiruokani lapsena taisi olla paistinperunat.
Ylijääneet keitetyt perunat paistettiin runsaassa rasvassa sipulin kanssa,
lisättiin joukkoon kananmunaa ja mausteita. Ai että tämä oli herkkua, ja
runsaasti ketsuppia tietenkin päälle!
Itse olen lähiaikoina yrittänyt lisätä perunan käyttämistä,
sen syömistä puoltaa niin moni asia. Oman työkokemukseni perusteella vaikuttaa
siltä, että vanhempi väestö käyttää hyvinkin runsaasti perunaa ja valmistaa
siitä paljon erilaisia ruokia. Sen sijaan nuoret eivät oikein ole perunaa
löytäneet, ja turvautuvat helposti makaroniin tai nuudeliin. Itse olen
kuitenkin siinä onnellisessa asemassa, että voin omalla pienellä panoksellani
kotitalousopetuksessa koittaa vaikuttaa myös nuorten perunan käyttöön, ainakin
siinä määrin kuin heille opetan ja oppi löytää perille 😊
Seuraavaksi viisi syytä syödä kotimaista perunaa:
1)
Ympäristöystävällisyys. Peruna on
ekologista, kotimaista ruokaa. Perunaa on mahdollista ostaa myös hyvin lähellä
tuotettuna, joten peruna on todellista lähiruokaa. Perunan kasvattamiseen tarvitaan
huomattavasti vähemmän vettä kuin esimerkiksi riisin. Lisäksi perunan
jalostusaste on matala verrattuna pastaan.
2)
Terveellisyys. Peruna on todella
terveellistä purtavaa. Verrattuna pastaan keitetyssä perunassa on huomattavasti
vähemmän energiaa (64 kcal/ 100 g, pasta n. 100 kcal/100 g). Peruna sisältää
myös luonnostaan C-vitamiinia, kaliumia ja B6-vitamiinia (lähde: fineli.fi)
Peruna sisältää myös resistenttiä tärkkelystä, jonka ansiosta verensokeripitoisuus
nousee maltillisesti. Muista keittää peruna kuorineen, jolloin vitamiinit
säilyvät parhaiten!
3)
Monipuolisuus. Peruna on uskomattoman
monipuolinen ruuanvalmistuksessa! Miedon makunsa ansiosta se sopii hyvin
monenlaisiin ruokiin ja kestää hyvin myös runsasta maustamista. Peruna loistaa
niin kotimaisissa perinneruuissamme kuin myös aasialaisissa curryissa. Perunalla
onkin vankka asema suomalaisessa ruoka- tapakulttuurissa; kuka voisi kuvitella
juhannusta ilman uusia perunoita, joulua ilman perunalaatikkoa tai uutta vuotta
ilman perunasalaattia?
Peruna sopii ruuanvalmistuksen lisäksi
hyvin myös leivontaan: ihanat perunarieskat syntyvät supernopeasti
muusinjämistä. Perunaa voi piilottaa myös muihin leipä- sekä piirakkataikinoihin,
käyttää pasteijoiden täytteissä tai mehevöittämässä makeita muffinssi- sekä
kakkutaikinoita. Vain mielikuvitus on rajana.
4)
Maku
Pehmeän ja miedon makunsa ansiosta peruna sopii
suuhunpantavaksi vauvasta vaariin. Perunoissakin
on kuitenkin selkeitä maku- sekä rakenne-eroja, puhumattakaan jännittävän
värisistä lajikkeista, joilla saa vaihtelua ruokien ulkonäköön. Oman
suosikkiperunansa löytää vain maistelemalla.
5)
Edullisuus.
Perunat ovat todella edullista ja hyvin
säilyvää syötävää ympäri vuoden!
Omaa sydäntäni lähellä on hävikkiruuan
välttäminen, ja ylijääneet keitetyt tai muussatut perunat ovatkin mielestäni
mitä parasta materiaalia jatkojalostusta varten. Löydätkin työväenopiston
facebookista tekemäni videon mäiskypotuista, joka on mielestäni hauska tapa
käyttää ylijääneet perunat. Videon voit käydä katsomassa myös opiston youtubesta:
https://www.youtube.com/watch?v=EwFlNnNX71o
Tässä vielä resepti:
https://www.youtube.com/watch?v=EwFlNnNX71o
Tässä vielä resepti:
Mäiskypotut
kuorineen keitettyjä perunoita
öljyä
suolaa
pippuria
kuivattuja yrttejä, esim. timjami tai rosmariini
voimakasta juustoa raastettuna (tai käytä jääkaapin juustonkannikan jämät)
öljyä
suolaa
pippuria
kuivattuja yrttejä, esim. timjami tai rosmariini
voimakasta juustoa raastettuna (tai käytä jääkaapin juustonkannikan jämät)
Liiskaa keitetyt perunat esimerkiksi mukin
pohjalla tai perunasurvimella liiskaksi. Idea on, että peruna pysyy kasassa
kuoren ansiosta, mutta rakenne menee rikki. Sivele pinnalle reilusti öljyä,
mausta suolalla, pippurilla, yrteillä ja juustoraasteella. Paista 250
asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes peruna on ihanan paahtunut. Tarjoa lisäkkeenä tai napostele sellaisenaan.
Mäiskypottujen kanssa sopivat myös hyvin kylmät kastikkeet.
Kertokaa ihmeessä teidän parhaat
perunareseptit sekä tapanne jatkojalostaa ylijääneitä perunoita 😊
Keväisin terveisin Anni
Kiitos! Tämän kirjoituksen johdosta ainakin meillä perunan kulutus tulee lisääntymään.
VastaaPoistaKyllä vaan peruna on hyvä ruoka-aine. Se vaan ei ole kovin paljon esillä muodikkaissa ruokajutuissa ja tahtoo unohtua laatikon pohjalle. Esimerkkinä perunaherkuistani voin mainita perunatäytteiset karjalanpiirakat. Onnistuin myös tekemään pari viikkoa sitten espanjalaistyylistä perunamunakasta tortillaa, joka saikin kehuja. Kiitos vaan mukavasta ja informatiivisesta jutusta. Lisää vaan pökköä pesään. Mainostakaa näitä myös FB:ssa.
VastaaPoistaPerunatortilla on kyllä herkkua! Ja hyvä tapa käyttää myös keitettyjä perunoita jos niitä on jäänyt yli :)
Poista