21. huhtikuuta 2020

Vappumenu New Orleansilaisittain





Oma kiinnostukseni cajun- ja kreolikeittiöistä sai alkunsa jo 1990-luvun alussa. Siitä asti olen opiskellut Louisianan ruokakulttuuria enemmän tai vähemmän aktiivisesti.

New Orleans on ajan saatossa ehtinyt olla useammankin lipun alla ja kaupungin värikäs historia näkyy myös ruokapöydässä. Muun muassa ranskalaiset, espanjalaiset sekä amerikkalaiset toivat väkensä mukana myös tapansa ja ruokakulttuurinsa.Vallan vaihtuessa isännät lähtivät, mutta keittäjät jäivät. Keittäjät olivat usein afrikkalaista syntyperää ja he olivat ammatillisesti erittäin arvostettuja. He pestautuivat uusien isäntien palvelukseen ja omaksuivat uuden ruokakulttuurin. Nämä keittäjät oppivat, sovelsivat ja muuntelivat sekä loivat tietämättään ja ehkä vahingossakin jotain uutta. Näin syntyi vähitellen maailmankuulu kreolikeittiö: ranskalaisella pohjalla lisävaikutteita ja makuja Espanjasta, Italiasta, Afrikasta ja paikallisilta intiaaneilta.

Raaka-aineet
Ruokien perusainesosia kutsutaan leikillisesti kirkollisilla nimillä. ”Pyhä kolminaisuus” eli sipuli, selleri ja paprika. Paavi eli valkosipuli. Näitä käytetään kastikkeiden, patojen ja keittojen pohjana. Lisäksi tomaatti ja maissi ja kaalit ovat erityisen suosittuja. Eläinkunnan tuotteista kaikki merenelävät ovat suosittuja. Lihoista possu, siipikarja ja kaniini ovat paljon käytössä, mutta myös hieman eksoottisemmat eläimet kuten alligaattori ja kilpikonna, nykyään useimmiten tarhattuina, päätyvät pataan.

Mausteiden käyttö
Välimeren yrtit: basilika, oregano, timjami, persilja, ruohosipuli
Makuja Aasiasta, Afrikasta ja intiaaneilta: inkivääri, kaneli, muskotti, kurkuma, korianteri, chilit, sarviapila


Cajun-mimosa
1 l                    appelsiinimehua
1 l                    kuivaa kuohuviiniä/siideriä
4                      jalapeñoa tai muuta keskivahvaa chiliä

Viipaloi jalapeñot ja sekoita ne mehuun. Anna maustua vähintään pari tuntia. Siivilöi ja lisää juuri ennen tarjoilua kuohuviini tai siideri. Mahtava makuelämys joka kutittelee kivasti kurkussa.

Tomaatti-vuohenjuustotahna
50 g                 yrttimarinoituja kuivattuja tomaatteja
¼  tl                 cayennepippuria
hyppysellinen  sokeria
3                      kevätsipulia
150 g               pehmeää vuohenjuustoa

Leikkaa tomaatit ja sipuli veitsellä silpuksi, murenna juusto ja lisää siihen tomaatti-sipuliseos. Anna maustua kylmässä aina tarjoiluhetkeen. Tarjoa paahtoleipien kanssa.

Ravut remoulade-kastikkeessa
1 kg                 kokonaisia rapuja
1 annos            majoneesia
3 rkl                 pilkottua maustekurkkua
1 tl                   sinappia
reilusti              raastettua piparjuurta
2                      vs-kynttä
maun mukaan chilikastiketta

Perkaa ravut ja sekoita ne kastikeainesten kera. Anna maustua tunnin ajan.Tarjoile hyvän leivän kera.


Ravut ovat erityisen suosittua purtavaa Mississippin suistossa. Käydessäni  New Orleansissa 2000-luvun alussa, muistelen että kohtalaisen iso kulhollinen keitettyjä rapuja maksoi 6 dollaria. Suomessa saman saa maksaa yhdestä saksiniekasta!




Paistettua kalaa ja pekaanipähkinävoita
500 g               perattua vaaleaa kalaa kuten haukea
1 tl                   suolaa
½ tl kutakin:    paprika, sipulijauhe, vs-jauhe, cayenne, mp, vp, oregano, timjami, sinappijauhe
hieman             vehnäjauhoja
öljyä paistamiseen

3 rkl                 voita
3 rkl                 paahdettuja pilkottuja pekaanipähkinöitä
1                      hienonnettu salottisipuli
1                      murskattu vs-kynsi
tilkka               sitruunamehua
vähän               tabascoa tms.

Pehmitä voi ja sekoita siihen muut aineet sähkövatkaimella vaahdottaen. Kääntele paloitellut kalat maustetuissa vehnäjauhoissa ja paista ne öljyssä kauniin ruskeaksi. Levitä maustevoi kuumille kalapaloille. Tarjoa vaikka perunasalaatin kera.

Bananas Foster
50 g               voita
½ dl               ruskeaa sokeria
½ tl                kanelia
½ dl               banaanilikööriä
  4                  banaania lohkoina
½ dl               tummaa rommia

Laita voi, sokeri ja kaneli pannulle sulamaan. Kun voi on sulanut, sekoita ainekset ja lisää pannulle banaanit ja likööri. Hauduta muutama minuutti, lisää rommi. Liekitä. Tarjoa vaniljajäätelön kera.


Terveyttä ja virkeyttä!
Jouko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti