7. huhtikuuta 2020

Ihana kamala mämmi




Mämmi on yksi niistä ruuista, jotka jakavat mielipiteitä; toiset eivät pysty käsittämään mitä ihmeellistä tuossa kakanruskeassa, kylmässä puurossa on, kun taa toiset odottavat kieli pitkällä mämmin ilmestymistä keväisin markettien hyllyille. Itse kuulun jälkimmäiseen ryhmään.

En suinkaan aina ole ollut tällainen mämmifani kuin nykyään; lapsena en voinut sietää mämmiä, vaan pitäydyin turvallisissa suklaamunissa. Myöhemmin mämmi syystä tai toisesta rupesi maistumaan, ja nykyään hamstraankin mämmiä pääsiäisen jälkeen alelaareista pakastimeen. Mikä onkaan parempaa, kuin kaivaa marras-joulukuussa se pääsiäisenä pakastettu mämmipaketti ja kaiken jouluhypetyksen lomassa nautiskella kupillinen tai pari mämmiä!

Itse vannon perinteisen imelletyn mämmin nimeen, joka ei ole niin makeaa kuin suurin osa kaupoissa myytävistä mämmeistä. Makuja on kuitenkin monia, ja oman suosikkimämminsä löytää vaan maistelemalla eri valmistajien tuotteita.

Paras tapa nauttia mämmi on mielestäni tarjoilla se perinteisen kevytmaidon tai kevytkerman kera, tosin nykyään lorautan usein maidon sekaan myös vaniljakastiketta. Ruokalehdet ovat vuosi toisensa jälkeen pääsiäisen aikoihin täynnä mitä erikoisemmilta kuulostamia mämmireseptejä: löytyy monenlaisia makeita mämmikakkuja, - jäädykkeitä, -piirakoita ja -pizzoja, sekä erilaisia suolaisia ruokia (kuten lihapullat tai sieniliemi!)  jotka maustetaan mämmillä.  Miksei mämmi raaka-aineidensa ja pehmeän rukiisen makunsa puolesta sovikin hyvin monenlaiseen kokkailuun. Itse olen kokeillut ainakin mämmiä leipätaikinan mehevöittämisessä (toimii hyvin!), mämmi-viski-kerma shottia (ei ollut kovin onnistunut kokeilu), mämmijäätelöä ja mämmivaahtoa.  Jostain syystä mämmi on kuitenkin mielestäni parasta mämminä.

Tänä vuonna tein suomen kielen opiskelijoille opetusvideon mämmivaahdosta, joka oli mielestäni aika kiva, hyvin mämmisen makuinen jälkkäri. Jos haluat tehdä mämmistä jotain helppoa ja nopeaa, mutta kuitenkin niin että mämmin maku erottuu hyvin, kokeile tätä:

Mämmivaahto

1-2 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
1 dl maitorahkaa
1-2 dl mämmiä
(maun mukaan sokeria)
(halutessasi maustamiseen sitruunan tai appelsiinin kuorta)

Vaahdota vaniljakastike ja lisää muut aineet. Makeuta halutessasi sokerilla. Voit tarjota mämmivaahdon jälkkkärinä pääsiäispöydässä, koristeltuna esimerkiksi suklaanamuilla tai hedelmillä.


Tänä vuonna päätin repäistä, ja kokeilla mämmin tekemistä itse. En ole koskaan edes maistanut itse tehtyä mämmiä, mutta ajatus mämmin teosta on kummitellut vuosia mielessäni.  Googlettelin paljon erilaisia reseptejä, jotka olivat kyllä samantyylisiä mutta työvaiheiltaan ja mittasuhteiltaan hieman erilaisia. Päätin kokeilla Kinuskikissan sivuilta löytyvää suhteellisen simppeliä mämmin reseptiä. Resepti löytyy täältä:



mämmin keittoa maltaista ja ruisjauhoista
keitetty mämmi siirretään foliovuokiin paistumaan
Seurasin ohjeita varsin tarkasti, ja mittasin ruisjauhon ja mämmimaltaat vaa’alla. Ensimmäisessä vaiheessa vesi kuumennettiin 60 asteiseksi liedellä, jonka jälkeen ruisjauhot ja mämmimaltaat lisättiin joukkoon. Epäilykseni hieman heräsivät, kun oma mämmini oli jauhojen lisäämisen jälkeen paksua puuroa, jota tuskin pystyi sekoittamaan, kun Kinuskikissan kuvassa jauhot lisättiin vispilällä sekoitellen mukavan juoksevan näköiseen massaan. En antanut tämän häiritä, vaan siirsin ohjeen mukaan mämmikattilani 50 asteiseen uuniin imeltymään. Pidensin hieman ohjeesta mainittua kahta imeltymiseen käytettävää tuntia.




Imeltymisen aikana seos muuttui selvästi löysemmäksi ja sai myös hieman makean maun. Seuraava vaihe oli keitellä puuroa noin viisitoista minuuttia sekoitellen, ja lisätä mausteeksi pomeranssia (laitoin vain puolet ohjeen kahdesta ruokalusikasta), siirappia ja suolaa. Tämän jälkeen mämmi piti jäähdyttää ja annostella foliovuokiin. Ennen paistamista vielä voitelu siirappivedellä, joka ehkäisee kuoren muodostumista.

Päätin myös pidentää ohjeessa mainittua paistoaikaa kahdesta tunnista neljään tuntiin, koska huomasin että useissa muissa resepteissä paistoaika oli huomattavasti kahta tuntia pidempi.  Oma mämmini ei syystä tai toisesta kuohunut lainkaan uunissa. Neljän tunnin jälkeen otin mämmit pois uunista ja maistelin tietenkin heti kuumana. Maku muistutti lähinnä kuumaa, vähän imelää ruispuuroa. Liekö imellyttäminen kuitenkaan mennyt ihan putkeen?’

Valmiit mämmit paistamisen jälkeen
Seuraavana päivänä uskaltauduin maistelemaan mämmiä (jota olin vaatimattomasti valmistanut yhdeksän isoa foliovuokaa). Rakenne oli hieman löysempää kuin mihin olin tottunut, samoin väri oli kaupan mämmiä vaaleampaa. Maku oli kuitenkin hyvä ja miellyttävä, itselleni ihan riittävän makea olematta kovin imelä. Ehkä jollakin tapaa hieman pehmeämmän makuinen kuin kaupan mämmi. Varsin onnistunut kokeilu, josta riittää myös pakastimeen ensi joulua varten 😊


Työväenopistolla on aiemmin pidetty myös mämmiruokiin liittyvä kurssi, ja sain meidän opettajaltamme Joukolta tänne kokoelman kurssin reseptejä julkaistavaksi. Seuraavaksi siis erilaisia suolaisia ruokia, joissa voitte hyödyntää mämmiä: 

Antakaahan palautetta jos testailette reseptejä! Ja olisi myös kiva kuulla onko jollakulla joku oma salainen mämmibravuuri :) 

Pääsiäisterveisin Anni

 

Kirjolohta mämmikastikkeessa
600 g               fileoituo kirjolohta
½  dl                soijaa
1 dl                  mämmiä
tilkka               valkoviiniä

Sekoita mämmi, soija ja viini ja kaada seos kalafileen päälle. Anna maustua tunnin ajan. Paista 200 asteisessa uunissa välillä kastikkeella valellen parikymmentä minuuttia.

Japanilainen itusalaatti
200 g               ituja
pieni pala         inkivääriä
sanbaizu-kastike:
4 rkl                 riisiviinietikkaa
2 rkl                 vettä
1 ½  rkl            sokeria
1 tl                   soijakastiketta

Huuhtele idut siivilässä kylmällä vedellä. Hienonna inkivääri ja lisää se kastikkeeseen. Sekoita kastike ja idut.

Paistettu ankanrinta
Viillä rintapalan nahkaan ristikkokuvio. Laita liha kylmälle pannulle ja anna pannun lämmetä. Paista n. 6 minuuttia. Loppukypsennä uunissa 200 asteessa n. 5 minuuttia. Anna lihan levähtää hetki ennen leikkaamista Tarjoa mämmikastikkeen, hapanimelän kurkun ja lämpimien kasvisten kera.

Mämmikastike kiinalaisittain
1 dl                  mämmiä
½ dl                 kana- tai kasvislientä
1 rkl                 soijaa,
2 tl                   valkosipulimurskaa
2 tl                   inkiväärimurskaa
1 tl                   chiliöljyä

Sekoita ainekset keskenään ja anna maustua tunnin ajan.

Hapanimelä kurkku
1                    kurkku
½  tl               suolaa
3 tl                 sokeria
2 tl                 viinietikkaa
½ tl                chiliöljyä
muutama       loraus seesamiöljyä

Halkaise kurkku ja poista siemenet. Paloittele kurkku ja ripottele paloille suolaa. Anna maustua puoli tuntia ja kaada mahdollisesti muodostunut neste pois. Lisää muut aineet juuri ennen tarjoilua ja sekoita hyvin.



Wokkikasvikset
Leikkaa kasvikset tasakokoisiksi paloiksi. Paista kasviksia pari minuuttia kuumalla pannulla. Mausta suolalla ja sokerilla ja paista vielä minuutti. Lisää lopuksi soija ja seesamiöljy.

Mämmiglaseerattua possua
 1 kg                rasvaista possunlihaa(niska, etuselkä tms.)
½ dl                 mämmiä
2 rkl                 worcestershire-kastiketta
2 rkl                 chipotle-kastiketta
2 rkl                 öljyä
2 rkl                 hunajaa
                        sipulijauhe, vs-jauhe, timjami, pippurit

Keitä liha suolatussa vedessä kypsäksi n. 1 ½ h. Paloittele haarukkapaloiksi. Laita palat uunipannulle leivinpaperin päälle ja sivele ne kastikkeella. Paista 225-asteisessa uunissa viitisen minuuttia, käännä, sivele uudestaan ja paista taas viitisen minuuttia. Tarjoa maissihöystön kera.

Maque choux
nokare              voita
1                      sipuli pilkottuna
1                      vihreä paprika pilkottuna
1                       iso tomaatti kuorittuna ja pilkottuna
200 g               (pakaste)maissia
1 dl                  kermamaitoa
suolaa, pippuria ja cayennea

Sulata  voi kattilassa ja kuullota sipuli siinä. Lisää maissi ja paprika ja kypsennä muutama minuutti, lisää sitten tomaatti sekä kermamaito ja hauduttele kansi raollaan 20 minuuttia. Sekoita silloin tällöin. Jos seos näyttää kuivuvan liikaa, lisää hieman kermamaitoa. 



 

1 kommentti:

  1. Hauskasti kerrottu mämmitarina ja mukava resepti kokeiltavaksi. Näitä lisää!

    VastaaPoista