Mämmi on yksi niistä ruuista, jotka jakavat mielipiteitä;
toiset eivät pysty käsittämään mitä ihmeellistä tuossa kakanruskeassa, kylmässä
puurossa on, kun taa toiset odottavat kieli pitkällä mämmin ilmestymistä
keväisin markettien hyllyille. Itse kuulun jälkimmäiseen ryhmään.
En suinkaan aina ole ollut tällainen mämmifani kuin nykyään;
lapsena en voinut sietää mämmiä, vaan pitäydyin turvallisissa suklaamunissa.
Myöhemmin mämmi syystä tai toisesta rupesi maistumaan, ja nykyään hamstraankin
mämmiä pääsiäisen jälkeen alelaareista pakastimeen. Mikä onkaan parempaa, kuin
kaivaa marras-joulukuussa se pääsiäisenä pakastettu mämmipaketti ja kaiken
jouluhypetyksen lomassa nautiskella kupillinen tai pari mämmiä!
Itse vannon perinteisen imelletyn mämmin nimeen, joka ei ole
niin makeaa kuin suurin osa kaupoissa myytävistä mämmeistä. Makuja on kuitenkin
monia, ja oman suosikkimämminsä löytää vaan maistelemalla eri valmistajien
tuotteita.
Paras tapa nauttia mämmi on mielestäni tarjoilla se perinteisen
kevytmaidon tai kevytkerman kera, tosin nykyään lorautan usein maidon sekaan
myös vaniljakastiketta. Ruokalehdet ovat vuosi toisensa jälkeen pääsiäisen aikoihin
täynnä mitä erikoisemmilta kuulostamia mämmireseptejä: löytyy monenlaisia
makeita mämmikakkuja, - jäädykkeitä, -piirakoita ja -pizzoja, sekä erilaisia suolaisia
ruokia (kuten lihapullat tai sieniliemi!) jotka maustetaan mämmillä. Miksei mämmi raaka-aineidensa ja pehmeän
rukiisen makunsa puolesta sovikin hyvin monenlaiseen kokkailuun. Itse olen
kokeillut ainakin mämmiä leipätaikinan mehevöittämisessä (toimii hyvin!),
mämmi-viski-kerma shottia (ei ollut kovin onnistunut kokeilu), mämmijäätelöä ja
mämmivaahtoa. Jostain syystä mämmi on
kuitenkin mielestäni parasta mämminä.
Tänä vuonna tein suomen kielen opiskelijoille opetusvideon
mämmivaahdosta, joka oli mielestäni aika kiva, hyvin mämmisen makuinen
jälkkäri. Jos haluat tehdä mämmistä jotain helppoa ja nopeaa, mutta kuitenkin
niin että mämmin maku erottuu hyvin, kokeile tätä:
Mämmivaahto
1-2 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
1 dl maitorahkaa
1-2 dl mämmiä
(maun mukaan sokeria)
(halutessasi maustamiseen sitruunan tai appelsiinin kuorta)
1 dl maitorahkaa
1-2 dl mämmiä
(maun mukaan sokeria)
(halutessasi maustamiseen sitruunan tai appelsiinin kuorta)
Vaahdota vaniljakastike ja lisää muut aineet. Makeuta
halutessasi sokerilla. Voit tarjota mämmivaahdon jälkkkärinä pääsiäispöydässä,
koristeltuna esimerkiksi suklaanamuilla tai hedelmillä.
Tänä vuonna päätin repäistä, ja kokeilla mämmin tekemistä
itse. En ole koskaan edes maistanut itse tehtyä mämmiä, mutta ajatus mämmin
teosta on kummitellut vuosia mielessäni. Googlettelin paljon erilaisia reseptejä, jotka
olivat kyllä samantyylisiä mutta työvaiheiltaan ja mittasuhteiltaan hieman
erilaisia. Päätin kokeilla Kinuskikissan sivuilta löytyvää suhteellisen
simppeliä mämmin reseptiä. Resepti löytyy täältä:
mämmin keittoa maltaista ja ruisjauhoista |
keitetty mämmi siirretään foliovuokiin paistumaan |
Seurasin ohjeita varsin tarkasti, ja mittasin ruisjauhon ja
mämmimaltaat vaa’alla. Ensimmäisessä vaiheessa vesi kuumennettiin 60 asteiseksi
liedellä, jonka jälkeen ruisjauhot ja mämmimaltaat lisättiin joukkoon.
Epäilykseni hieman heräsivät, kun oma mämmini oli jauhojen lisäämisen jälkeen
paksua puuroa, jota tuskin pystyi sekoittamaan, kun Kinuskikissan kuvassa
jauhot lisättiin vispilällä sekoitellen mukavan juoksevan näköiseen massaan. En
antanut tämän häiritä, vaan siirsin ohjeen mukaan mämmikattilani 50 asteiseen
uuniin imeltymään. Pidensin hieman ohjeesta mainittua kahta imeltymiseen
käytettävää tuntia.
Imeltymisen aikana seos muuttui selvästi löysemmäksi ja sai
myös hieman makean maun. Seuraava vaihe oli keitellä puuroa noin viisitoista minuuttia
sekoitellen, ja lisätä mausteeksi pomeranssia (laitoin vain puolet ohjeen
kahdesta ruokalusikasta), siirappia ja suolaa. Tämän jälkeen mämmi piti jäähdyttää
ja annostella foliovuokiin. Ennen paistamista vielä voitelu siirappivedellä,
joka ehkäisee kuoren muodostumista.
Päätin myös pidentää ohjeessa mainittua paistoaikaa kahdesta
tunnista neljään tuntiin, koska huomasin että useissa muissa resepteissä
paistoaika oli huomattavasti kahta tuntia pidempi. Oma mämmini ei syystä tai toisesta kuohunut
lainkaan uunissa. Neljän tunnin jälkeen otin mämmit pois uunista ja maistelin
tietenkin heti kuumana. Maku muistutti lähinnä kuumaa, vähän imelää ruispuuroa.
Liekö imellyttäminen kuitenkaan mennyt ihan putkeen?’
Valmiit mämmit paistamisen jälkeen |
Seuraavana päivänä uskaltauduin maistelemaan mämmiä (jota olin
vaatimattomasti valmistanut yhdeksän isoa foliovuokaa). Rakenne oli hieman
löysempää kuin mihin olin tottunut, samoin väri oli kaupan mämmiä vaaleampaa.
Maku oli kuitenkin hyvä ja miellyttävä, itselleni ihan riittävän makea olematta
kovin imelä. Ehkä jollakin tapaa hieman pehmeämmän makuinen kuin kaupan mämmi.
Varsin onnistunut kokeilu, josta riittää myös pakastimeen ensi joulua varten 😊
Työväenopistolla on aiemmin pidetty myös mämmiruokiin liittyvä kurssi, ja sain meidän opettajaltamme Joukolta tänne kokoelman kurssin reseptejä julkaistavaksi. Seuraavaksi siis erilaisia suolaisia ruokia, joissa voitte hyödyntää mämmiä:
Antakaahan palautetta jos testailette reseptejä! Ja olisi myös kiva kuulla onko jollakulla joku oma salainen mämmibravuuri :)
Pääsiäisterveisin Anni
Kirjolohta mämmikastikkeessa
600 g fileoituo kirjolohta
½ dl soijaa
1 dl mämmiä
tilkka valkoviiniä
Sekoita mämmi, soija ja viini ja kaada seos kalafileen päälle. Anna
maustua tunnin ajan. Paista 200 asteisessa uunissa välillä kastikkeella valellen
parikymmentä minuuttia.
Japanilainen itusalaatti
200 g ituja
pieni pala inkivääriä
sanbaizu-kastike:
4 rkl riisiviinietikkaa
2 rkl vettä
1 ½ rkl sokeria
1 tl soijakastiketta
Huuhtele idut siivilässä kylmällä vedellä. Hienonna
inkivääri ja lisää se kastikkeeseen. Sekoita kastike ja idut.
Paistettu ankanrinta
Viillä rintapalan nahkaan
ristikkokuvio. Laita liha kylmälle pannulle ja anna pannun lämmetä. Paista n. 6
minuuttia. Loppukypsennä uunissa 200 asteessa n. 5 minuuttia. Anna lihan
levähtää hetki ennen leikkaamista Tarjoa mämmikastikkeen, hapanimelän kurkun ja
lämpimien kasvisten kera.
Mämmikastike
kiinalaisittain
1 dl mämmiä
½ dl kana- tai
kasvislientä
1 rkl soijaa,
2 tl valkosipulimurskaa
2 tl inkiväärimurskaa
1 tl chiliöljyä
Sekoita ainekset keskenään
ja anna maustua tunnin ajan.
Hapanimelä kurkku
1 kurkku
½ tl suolaa
3 tl sokeria
2 tl viinietikkaa
½ tl chiliöljyä
muutama loraus seesamiöljyä
Halkaise kurkku
ja poista siemenet. Paloittele kurkku ja ripottele paloille suolaa. Anna
maustua puoli tuntia ja kaada mahdollisesti muodostunut neste pois. Lisää muut
aineet juuri ennen tarjoilua ja sekoita hyvin.
Wokkikasvikset
Leikkaa kasvikset tasakokoisiksi paloiksi. Paista
kasviksia pari minuuttia kuumalla pannulla. Mausta suolalla ja sokerilla ja
paista vielä minuutti. Lisää lopuksi soija ja seesamiöljy.
Mämmiglaseerattua
possua
1 kg rasvaista possunlihaa(niska, etuselkä tms.)
½ dl mämmiä
2 rkl worcestershire-kastiketta
2 rkl chipotle-kastiketta
2 rkl öljyä
2 rkl hunajaa
sipulijauhe,
vs-jauhe, timjami, pippurit
Keitä liha suolatussa vedessä kypsäksi n. 1 ½ h. Paloittele haarukkapaloiksi.
Laita palat uunipannulle leivinpaperin päälle ja sivele ne kastikkeella. Paista
225-asteisessa uunissa viitisen minuuttia, käännä, sivele uudestaan ja paista
taas viitisen minuuttia. Tarjoa maissihöystön kera.
Maque choux
nokare voita
1 sipuli
pilkottuna
1 vihreä
paprika pilkottuna
1 iso tomaatti kuorittuna ja
pilkottuna
200 g (pakaste)maissia
1 dl kermamaitoa
suolaa, pippuria
ja cayennea
Sulata voi
kattilassa ja kuullota sipuli siinä. Lisää maissi ja paprika ja kypsennä
muutama minuutti, lisää sitten tomaatti sekä kermamaito ja hauduttele kansi
raollaan 20 minuuttia. Sekoita silloin tällöin. Jos seos näyttää kuivuvan
liikaa, lisää hieman kermamaitoa.
Hauskasti kerrottu mämmitarina ja mukava resepti kokeiltavaksi. Näitä lisää!
VastaaPoista