28. huhtikuuta 2020

Perunasalaatteja maailman laidoilta



Perunasalaatti kuuluu olennaisena osana vappuun. Perunasalaattia tehtiin aina lapsuudenkodissani ja se kuului sekä uuteen vuoteen että vappuun, joskus myös juhannukseenkin uusien perunoiden muodossa. Perunat keitettiin usein jo edellisenä päivänä, jolloin ne olivat helppo kuoria. Perunasalaattia tehtiin aina iso sammiollinen ja kaikki meni yleensä parempiin suihin. Hyvin perunasalaatti maistui vielä seuraavanakin päivänä, jos sitä sattui jäämään yli. Ja miksei perunasalaatti olisikin aivan mainio ruoka; onhan peruna kotimainen, huokea, terveellinen, maukas ja ilmastoystävällinen raaka-aine. Perinteiseen suomalaiseen perunasalaattiin kuuluvat tietenkin hyvät keitetyt kiinteät perunat, sipuli, majoneesi, kermaviili tai ranskankerma ja mausteina pippuri ja suola. Eikä siihen paljon muuta sitten tarvitakaan.


Perunasalaattiin kannattaa valita kiinteämaltoinen lajike, jonka tärkkelyspitoisuus on pieni ja näin ollen se pysyy hyvin ehjänä keitettäessä. Kiinteämaltoiset lajikkeet ovat kaupoissa merkitty yleensä vihreällä värikoodilla. Tärkkelyspitoisuus näissä perunoissa on 13 – 15%. ja ne soveltuvat parhaiten salaatteihin, rosolliin, paistettaviksi, gratiineihin tai röstiperunoiksi. Esimerkiksi Nicola ja Siikli ovat tuttuja kiinteämaltoisia perunalajikkeita.


Perunat tulisi säilyttää niin kaupassa kuin kotonakin mahdollisimman pimeässä, valolta suojattuina 6 - 8 asteen lämpötilassa. Käytännössä kotiin kannattaa hankkia noin viikon tarve perunoita, ellei omista hyvää kellaria, ja säilyttää perunat jää- tai viileäkaapin vihanneslokerossa mieluiten paperipussissa tai rei'itetyssä muovipussissa.


Perunalla on hyvin värikäs historia. Perunahan ei ole vaan suomalaisten herkku, vaikka se usein suomalaisuuteen liitetäänkin. Peruna on kotoisin Etelä-Amerikasta Andien rinteiltä, jossa sitä on viljelty jo tuhansia vuosia. Nykyään Andien lajikkeita tunnetaan jopa 400. Eri korkeuksille ja eri ruokalajeille on eri lajikkeensa. Suomalaiset oppivat tuntemaan perunan varsinaisena ravintokasvina vasta 1800-luvulla. Aluksi perunaa kohtaan oltiin hyvin epäileväisiä. Ei tiedetty onko se kasvi vai jonkinlainen tryffelisieni. Perunasta ei osattu syödä maanalaisia mukuloita vaan siitä käytettiin virheellisesti maanpäällisiä kasveja. Perunan epäiltiin olevan yhteydessä Paholaiseen, eihän sitä mainittu edes Raamatussa ja se muistutti ulkonäöltään myrkkykoisoa. Eräät lääkärit väittivät sen aiheuttavan spitaalia ja kuppaa. Perunasta haluttiin päästä kokonaan eroon ja perunaviljelmiä sytytettiin myös tuleen. Katariina Suuri antoi lopullisen mahtikäskyn syödä perunaa.


Tässä kolme Perunasalaattia maailman eri kolkilta sekä Rakuunamarinoitua lohta. Toivottavasti joku näistä pääsee sinun vappupöytääsi. Oma all times favourite on espanjalainen perunasalaatti. Se on mukana lähes joka bileissä! Joka kerta teen sitä aina vähän isomman satsin, koska tuntuu että sitä ei ole koskaan liikaa.



Saksalainen perunasalaatti 

Tämä ohje on enemmän pohjoissaksalainen. Etelä-Saksassa perunasalaatti on usein aika kosteaa, lähes muusimaista. Se ei muistuta meillä tyypillistä kermaviili- tai majoneesikastikkeeseen tehtyä perunasalaattia.


500 g kiinteää perunaa
1 sipuli
100 g pekonia käristettynä

Kastike:
200 g ranskankermaa
2 rkl rypsiöljyä
1 rkl balsamicoa
1 rkl Dijon-sinappia
2 rkl sitruunamehua
1 dl lehtipersiljaa
mustapippuria myllystä maun mukaan
yrttisuolaa maun mukaan ja sokeria maun mukaan


Koristeeksi
tuoretta persiljaa ja ruohosipulia silputtuna


1. Aloita keittämällä perunat suolatussa vedessä ja käristä hienonnettu pekoni pannulla rapeaksi.
2. Anna perunoiden jäähtyä tai jäähdytä ne.
3. Hienonna sipuli, huuhtele sitä kylmällä vedellä, jotta kitkeryys vähenee.
4. Sekoita kastikkeen ainekset yhteen. Tarkista maku.
5. Viipaloi perunat.
6. Sekoita perunat, sipulisilppu, pekoni ja kastike kulhossa varovasti käännellen.
7. Anna maustua jääkaapissa ennen tarjoilua.
8. Koristele perunasalaatti ennen tarjoilua tuoreilla yrteillä.



Japanilainen perunasalaatti 

Japanilainen perunasalaatti on usein bento- eli eväsrasian osana. Salaatin kanssa tarjoillaan yleensä pieni, sievä lihapulla. Salaatin voi tarjota joko haaleana tai kylmänä. Se on hyvä lisäke makkaralle tai pihville.


5 keskikokoista Rosamunda-perunaa
½ kurkku
1 porkkana
3 pientä salottisipulia
2 kananmunaa
suolaa, valkopippuria
noin desi majoneesia (mielellään japanilaista)
1-2 tl wasabitahnaa


1. Kuori ja kuutioi perunat. Keitä 15 minuuttia, ja höyrytä kuiviksi. Muusaa sitten perunat karkeaksi muusiksi, sekaan saa jäädä sattumia. Mausta suolalla ja valkopippurilla.
2. Perunoiden kiehuessa halkaise kurkunpuolikas ja kaavi siemenet pois lusikalla. Silppua ohuiksi puolikuiksi. Silppua myös sipulit ja sekoita ne kurkkujen kanssa. Ripottele hieman suolaa päälle, ja anna maustua 15 minuuttia. Huuhtele sitten suola pois ja kuivaa talouspaperilla.
3. Kuori porkkana, ja leikkaa sekin ohuiksi viipaleiksi. Ryöppää kevyesti 2-3 minuuttia. Kuivaa porkkanatkin. Keitä myös kananmunat kovaksi noin 8-10 minuuttia ja hienonna.
4. Sekoita lopuksi kaikki ainekset keskenään, lisää majoneesia ja halutessasi wasabia. Tarkista maku, lisää suolaa ja pippuria tarvittaessa.



Espanjalainen perunasalaatti 

Espanjalainen versio perunasalaatista on yksi suosituimpia ja yleisempiä tapaksia. Suora käännös tälle ruokalajille on venäläinen salaatti, joka saa alkuperänsä luultavasti majoneesin runsaasta käytöstä.


4 suurehkoa kiinteämaltoista perunaa
2 keskikokoista porkkanaa
1 tlk tonnikalaa öljyssä
1 maustekurkku
3-4 valkosipulinkynttä
1 dl vihreitä oliiveja pilkottuna
3-4 munaa keitettynä
1 1/2 dl valmista majoneesia
1 prk ranskankermaa
1 dl hienonnettua tuoretta lehtipersiljaa

Koristeluun: kirsikkatomaatteja, oliiveja, paprikaa, kananmunaa, persiljaa

1. Pese perunat ja porkkanat ja keitä ne kuorineen kypsiksi. Älä ylikypsennä, jotta perunat eivät hajoa salaatissa. Keitä myös kananmunat.
2. Kuori jäähtyneet perunat ja porkkanat ja paloittele ne pieniksi kuutioiksi.
3. Valuta tonnikala. Hienonna kaikki ainekset; maustekurkku, valkosipulit, oliivit, muna ja persilja hyvin hienoksi. Jätä yksi kananmuna koristeluun.
4. Yhdistä salaatin ainekset. Testaa maku. Mausta tarvittaessa vielä suolalla ja pippurilla.
5. Muotoile salaatti pyöreälakiseksi keoksi. Koristele. Anna vetäytyä jääkaapissa ennen tarjoilua.



Rakuuna-soijamarinoitua lohta kurkun ja smetanan kera 


300 g lohifileetä
suolaa ja mustapippuria
2 valkosipulinkynttä
½ dl rakuunanlehtiä
½ dl soijakastiketta
½ sitruunan mehu


Tarjoiluun: smetanaa, 1 dl kuorittua kuutioitua kurkkua, ½ punasipulia hienonnettuna


Leikkaa lohifilee ohuiksi viipaleiksi ja asettele vadille. Ripottele pinnalle vähän suolaa ja mustapippuria. Leikkaa valkosipuli ohuenohuiksi viipaleiksi. Levitä valkosipuli ja rakuunanlehdet lohiviipaleille. Kaada päälle soijakastiketta ja sitruunanmehua. Anna lohen marinoitua huoneenlämmössä puolisen tuntia.


Tarjoilu: Levitä marinoituneet lohiviipaleet uudelle, puhtaalle vadille. Tiputtele smetana pinnalle nokareina, ripottele kurkkukuutioita ja punasipulisilppua päälle. Koristele rakuunanlehdillä.


Hauskaa ja maukasta vappua kaikille!

terveisin Tiina Lehtone

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti