14. tammikuuta 2021

Pakkasruokaa ja viiniä

 

Pakkasten paukkuessa harva asia lämmittää sielua ja ruumista yhtä paljon kuin höyryävä padallinen hyvää ruokaa, mieluiten hyvän juoman kanssa nautittuna. Kreikkalainen punaviinissä haudutettu stifado on monen muun pataruoan tapaan varsin vähällä vaivalla valmistuva ruoka. Hiukan pilkkomista ja ruskistamista, pata uuniin tai liedelle ja muutama tunti odottelua. Stifadon kanssa kannattaa kokeilla kreikkalaista punaviiniä, joita löytyy moneen makuun ja monelle kukkarolle. Jälkiruoaksi vaikkapa raikasta hedelmäsalaattia yhtä raikkaan jogurttijäätelön kera.

 
Stifado
500 g               naudan paistia, rintaa tai etuselkää
500g                pikkusipuleita
3 dl                  punaviiniä
1 rkl                 tomaattisosetta
1                      laakerinlehti
pari                  rosmariininoksaa
1                      kanelitanko
suolaa, pippuria, loraus viinietikkaa, tilkka lihalientä tai vettä
 
Kuori sipulit, kuutioi liha. Ruskista lihapalat muutamassa erässä, lisää sipulit ja tomaattisose. Kypsennä pari minuuttia ja lisää muut aineet. Hauduta kannen alla 150-asteisessa uunissa nelisen tuntia tai levyllä pari tuntia. Tarjoa perunoiden tai riisin kera.

 

Hedelmäsalaatti
appelsiinia, omenaa, rypäleitä tms. hedelmiä, kanelia
 
Paloittele hedelmät ja mausta ne ripauksella kanelia. Tarjoa jogurttikastikkeen tai jäätelön kera.
 

Sitruunajogurttijäätelö
4 dl                  paksua kreikkalaista jogurttia
1 dl                  hienoa sokeria(hunajakin käy hyvin)
2 dl                  maitoa
yhden              sitruunan raastettu kuori
maun mukaan sitruunamehua
 
Sekoita ainekset keskenään ja kaada seos jäätelökoneeseen. Anna koneen käydä n. 30  minuuttia. Jos et omista jäätelökonetta, voit kaataa ainekset jäähdytettyyn vuokaan, joka laitetaan pakastimeen. Jäätelömassaa sekoitetaan tunnin välein. Jäätelö valmistuu n. neljässä tunnissa.


Raikkaita ulkoilukelejä!
Jouko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti