12. tammikuuta 2021

Nimekästä ruokaa

 

Maailmassa on lukemattomia ruokalajeja, jotka on nimetty ihmisten mukaan. Osa ihmisistä on jäänyt historiaan mittavien saavutustensa vuoksi, mutta osa muistetaan enää ruokalajien takia. Seuraavassa muutama. Ehkä jatkoakin seuraa.


Caesarsalaatti syntyi Meksikon Tijuanassa vuonna 1924, kun Caesar Cardinin hotelli-ravintolaan tuli yllättäen iso seurue, jolle ei oltu varattu ruokaa. Keittiössä työskenteli Caesarin veli Alex, joka löysi kaapeista hieman salaattiaineksia ja leipää. Alex valmisti aineksista salaattia ja krutonkeja ja syömään tullut seurue ihastui ikihyviksi. Alex, joka oli entinen ilmavoimien veteraani, nimesi salaatin ensin Lentäjänsalaatiksi, mutta myöhemmin nimi muuttui Caesarsalaatiksi. Salaatista näkee nykyään monenlaisia muunnoksia, mutta tärkeää olisi käyttää kastikkeen mausteena aitoa anjovista eli sardellia, ei pohjoismaista anjovista.

Caesarsalaatti

2 ruukkua        roomansalaattia(cosmopolitan salaatti käy myös hyvin)
2 dl                  krutonkeja (paistettuja vaaleita leipäkuutioita)
pala                  parmesaania ohuina lastuina
kastike:
1                      keltuainen
1 tl                   dijon-sinappia
2-3                   vs-kynttä
1 rkl                 punaviinietikkaa
puolen              sitruunan mehu
3                      sardellifilettä
2 dl                  mietoa oliiviöljyä
1 dl                  raastettua parmesaania
1 tl                   worchestershirekastiketta
ripaus               cayennea
1 dl                  ruoanvalmistusjogurttia
hieman             mustapippuria

 

Laita keltuainen, sinappi, valkosipuli, viinietikka, sitruunamehu ja sardellit korkeaan kulhoon. Jauha sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää öljyä vähitellen  koko ajan sekoittaen, kunnes kastike on tasaista. Lisää loput aineet ja laita kylmään maustumaan. Revi salaatti hieman pienemmiksi paloiksi ja sekoita joukkoon kastike, krutongit ja parmesaanilastut.


Fettuccine Alfredon kehitti vuonna 1914 ravintoloitsija Alfredo di Lelio vaimolleen, joka oli menettänyt ruokahalunsa raskauden aikana. Kyseinen ruoka sai kuitenkin vaimon hyväksynnän ja ruokalaji päätyi ravintolan listalle. Ravintola Il Vero Alfredo toimii edelleen Roomassa.

 

Fettuccine Alfredo
400g                fettuccinea
50 g                 voita
100 g               raastettua parmesaania
3 dl                  kermaa
suolaa, jauhettua pippuria, muskottipähkinää

 

Keitä pasta suolatussa vedessä. Sulata voi kattilassa. Kääntele siinä juuri keitetyt fettuccinet. Lisää juusto, mausteet ja kerma, sekoita hyvin. Tarjoa heti.

 

Persikat Melban tapaan kehitti Auguste Escoffier, jota kutsutaan kokkien kuninkaaksi ja kuninkaiden kokiksi,  vuonna 1894 Lontoossa Savoy hotellissa samaan aikaan Lontoon Royal Opera Housessa esiintyneen oopperalaulaja Nellie Melban kunniaksi.

Persikat Melban tapaan

½                     persikkaa/ruokailija
                        (sokerilientä+vaniljaa)
                        vaniljajäätelöä
                        pistaasipähkinöitä
200 g               vadelmia
1 dl                  tomusokeria
½ dl                 vettä
puolen             vaniljatangon siemenet

 

Kiehauta lohkotut persikat halutessasi sokeriliemessä puolikkaan vaniljatangon kera. Kiehauta vadelmat, tomusokeri vesi ja vaniljansiemenet. Soseuta ja paseeraa vadelmat. Kokoa annokset jälkiruokamaljoihin ja ripottele annoksiin hieman hienonnettua pistaasipähkinää.


Lumisin terveisin
Jouko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti