Maailmassa on lukemattomia ruokalajeja, jotka on nimetty ihmisten mukaan. Osa ihmisistä on jäänyt historiaan mittavien saavutustensa vuoksi, mutta osa muistetaan enää ruokalajien takia. Seuraavassa muutama. Ehkä jatkoakin seuraa.
Caesarsalaatti syntyi
Meksikon Tijuanassa vuonna 1924, kun Caesar Cardinin hotelli-ravintolaan tuli
yllättäen iso seurue, jolle ei oltu varattu ruokaa. Keittiössä työskenteli
Caesarin veli Alex, joka löysi kaapeista hieman salaattiaineksia ja leipää.
Alex valmisti aineksista salaattia ja krutonkeja ja syömään tullut seurue ihastui
ikihyviksi. Alex, joka oli entinen ilmavoimien veteraani, nimesi salaatin ensin
Lentäjänsalaatiksi, mutta myöhemmin nimi muuttui Caesarsalaatiksi. Salaatista
näkee nykyään monenlaisia muunnoksia, mutta tärkeää olisi käyttää kastikkeen
mausteena aitoa anjovista eli sardellia, ei pohjoismaista anjovista.
pala parmesaania ohuina lastuina
kastike:
1 keltuainen
1 tl dijon-sinappia
2-3 vs-kynttä
1 rkl punaviinietikkaa
puolen sitruunan mehu
3 sardellifilettä
2 dl mietoa oliiviöljyä
1 tl worchestershirekastiketta
ripaus cayennea
hieman mustapippuria
Laita
keltuainen, sinappi, valkosipuli, viinietikka, sitruunamehu ja sardellit
korkeaan kulhoon. Jauha sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää öljyä
vähitellen koko ajan sekoittaen, kunnes
kastike on tasaista. Lisää loput aineet ja laita kylmään maustumaan. Revi
salaatti hieman pienemmiksi paloiksi ja sekoita joukkoon kastike, krutongit ja
parmesaanilastut.
Fettuccine Alfredon kehitti vuonna 1914 ravintoloitsija Alfredo di Lelio vaimolleen, joka oli menettänyt ruokahalunsa raskauden aikana. Kyseinen ruoka sai kuitenkin vaimon hyväksynnän ja ruokalaji päätyi ravintolan listalle. Ravintola Il Vero Alfredo toimii edelleen Roomassa.
50 g voita
100 g raastettua parmesaania
3 dl kermaa
suolaa, jauhettua pippuria, muskottipähkinää
Keitä pasta suolatussa vedessä. Sulata
voi kattilassa. Kääntele siinä juuri keitetyt fettuccinet. Lisää juusto,
mausteet ja kerma, sekoita hyvin. Tarjoa heti.
Persikat Melban tapaan kehitti Auguste Escoffier, jota
kutsutaan kokkien kuninkaaksi ja kuninkaiden kokiksi, vuonna 1894 Lontoossa Savoy hotellissa samaan
aikaan Lontoon Royal Opera Housessa esiintyneen oopperalaulaja Nellie Melban
kunniaksi.
(sokerilientä+vaniljaa)
vaniljajäätelöä
pistaasipähkinöitä
puolen vaniljatangon siemenet
Kiehauta lohkotut persikat halutessasi sokeriliemessä puolikkaan vaniljatangon
kera. Kiehauta vadelmat, tomusokeri vesi ja vaniljansiemenet. Soseuta ja
paseeraa vadelmat. Kokoa annokset jälkiruokamaljoihin ja ripottele annoksiin
hieman hienonnettua pistaasipähkinää.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti