11. tammikuuta 2021

Veitsistä


Näin uuden vuoden alussa voisi olla paikallaan tarkistaa keittiön työvälineiden kunto. Jos esimerkiksi veitset ovat tylsiä, ei työskentely keittiössä oikein suju ja se voi olla pahimmillaan jopa vaarallista. Veitset kannattaa säilyttää niin, ettei niiden terät osu muihin työvälineisiin. Veitsimagneetti seinällä tai veitsiteline pöydällä tai laatikossa on hyviä valintoja. Veitset kannattaa myös käytön jälkeen pestä ehdottomasti käsin.



Kokkiveitsi on keittiön tärkein veitsi, joten sen hankintaan kannattaa kiinnittää huomiota. Laadukkaita veitsiä saa edullisimmillaan jo muutaman kympin sijoituksella ja veitsen käyttöikä lasketaan ennemminkin sulkupolvissa kuin vuosissa, joten käyttökertaa kohden kustannukset eivät kovin kummallisiksi nouse.



Veitsen keskiosalla(1) on hyvä leikata ja hienontaa.

Veitsen kärkiosa(2) sopii moniin hyvin tarkkuutta vaativiin leikkaushommiin. Sienien ja muiden pienten vihannesten pilkkominen käy tällä osalla helpoiten

Hamaralla(3) on helppo rikkoa ja murskata erilaisia kovia aineita kuten hummerin tai kookospähkinän kuori.

Kanta-osalla(4) on helpoin leikata sitkeiden ruoka-aineiden läpi, koska se on lähinnä kättä jolla veistä painetaan.

Veitsen lappeella(5) voidaan esimerkiksi murskata valkosipulia ja nostaa pilkottuja raaka-aineita.

 

Kahva

Kahvassä tärkein ominaisuus on että siitä saa hyvän ja pitävän otteen ja se tuntuu omaan käteen sopivalta.  Kahvan materiaalina suosin itse puuta. Kahvan koko on myös puhtaasti makuasia, samoin kuin sen muotoilu. Usein miedosti muotoiltu kahva on paras.

 

Hyviä merkkejä

Seuraavia olen kokeillut ja voin suositella: Mac, Misono, Giesser, Burgvogel, Victorinox, Frosts, Arcos, Mikko Inkeroinen

 

Teroitus

Kun terän leikkaava särmä kääntyy sivulle, niin se tuntuu veitsen tylsymisenä. Tällainen veitsi saadaan helposti teroitettua käyttämällä normaalia teräksistä hiomapuikkoa. Teräksinen teroituspuikko ei oikeastaan teroita veitsiä vaan oikaisee kierteen. Jos terä on kulunut niin paljon ettei terän oikaisu teroituspuikolla enää onnistu, niin siihen pitää hioa uusi särmä. Tähän voidaan käyttää pikateroitinta, timanttipuikkoa tai perinteistä hiomakiveä. Nyrkkisääntönä voisi sanoa, että teroituspuikkoa käytetään viikoittain ja hiomakiveä vuosittain. Hiomakivien karkeus ilmoitetaan numeroarvona, aivan kuin hiekkapapereissa. Keittiöveitsissä päästään aivan riittävään terävyyteen vaikkapa karkeudella 1000. Ylläpitoa sitten hiomapuikolla.

Hiomakiven käyttö

Veitsen teroitus suoritetaan vesihionnalla. Aseta hiomakivi terän lappeen suuntaisesti, liippaa edestakaisilla liikkeillä, kunnes teränsuun vastakkaiselle puolelle syntyy kierre. Toista menetelmä toiselle puolelle ja lopuksi poista syntynyt kierre, muuttamalla kulmaa hieman jyrkemmäksi.

Teroituspuikon käyttö

Aseta teroituspuikko pystyyn leikkuulautaa vasten.  Vedä veitsen terää kevyesti teroituspuikkoa vasten noin 20 asteen kulmassa koko veitsen terän pituudelta (kuva 1). Toista sama toimenpide veitsen terän toiselle puolelle. Toista nämä liikesarjat yhteensä 3-5 kertaa.

                                                      

Hyvää vuoden alkua!

Jouko Sirenius

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti