Näin uuden vuoden alussa voisi olla paikallaan tarkistaa keittiön työvälineiden kunto. Jos esimerkiksi veitset ovat tylsiä, ei työskentely keittiössä oikein suju ja se voi olla pahimmillaan jopa vaarallista. Veitset kannattaa säilyttää niin, ettei niiden terät osu muihin työvälineisiin. Veitsimagneetti seinällä tai veitsiteline pöydällä tai laatikossa on hyviä valintoja. Veitset kannattaa myös käytön jälkeen pestä ehdottomasti käsin.
Kokkiveitsi on keittiön tärkein veitsi, joten sen hankintaan kannattaa kiinnittää huomiota. Laadukkaita veitsiä saa edullisimmillaan jo muutaman kympin sijoituksella ja veitsen käyttöikä lasketaan ennemminkin sulkupolvissa kuin vuosissa, joten käyttökertaa kohden kustannukset eivät kovin kummallisiksi nouse.
Veitsen keskiosalla(1) on hyvä leikata ja hienontaa.
Veitsen kärkiosa(2) sopii moniin hyvin tarkkuutta vaativiin leikkaushommiin. Sienien ja muiden pienten vihannesten
pilkkominen käy tällä osalla helpoiten
Hamaralla(3) on helppo rikkoa ja murskata erilaisia kovia
aineita kuten hummerin tai kookospähkinän kuori.
Kanta-osalla(4) on helpoin leikata sitkeiden ruoka-aineiden
läpi, koska se on lähinnä kättä jolla veistä painetaan.
Veitsen lappeella(5) voidaan esimerkiksi murskata valkosipulia ja nostaa
pilkottuja raaka-aineita.
Kahva
Kahvassä tärkein ominaisuus on että siitä saa hyvän ja
pitävän otteen ja se tuntuu omaan käteen sopivalta. Kahvan materiaalina suosin itse puuta. Kahvan
koko on myös puhtaasti makuasia, samoin kuin sen muotoilu. Usein miedosti
muotoiltu kahva on paras.
Hyviä
merkkejä
Seuraavia olen
kokeillut ja voin suositella: Mac, Misono, Giesser, Burgvogel, Victorinox,
Frosts, Arcos, Mikko Inkeroinen
Teroitus
Kun terän leikkaava särmä kääntyy sivulle, niin se tuntuu veitsen tylsymisenä. Tällainen veitsi saadaan helposti teroitettua käyttämällä normaalia teräksistä hiomapuikkoa. Teräksinen teroituspuikko ei oikeastaan teroita veitsiä vaan oikaisee kierteen. Jos terä on kulunut niin paljon ettei terän oikaisu teroituspuikolla enää onnistu, niin siihen pitää hioa uusi särmä. Tähän voidaan käyttää pikateroitinta, timanttipuikkoa tai perinteistä hiomakiveä. Nyrkkisääntönä voisi sanoa, että teroituspuikkoa käytetään viikoittain ja hiomakiveä vuosittain. Hiomakivien karkeus ilmoitetaan numeroarvona, aivan kuin hiekkapapereissa. Keittiöveitsissä päästään aivan riittävään terävyyteen vaikkapa karkeudella 1000. Ylläpitoa sitten hiomapuikolla.
Hiomakiven käyttö
Veitsen teroitus
suoritetaan vesihionnalla. Aseta hiomakivi terän lappeen suuntaisesti, liippaa
edestakaisilla liikkeillä, kunnes teränsuun vastakkaiselle puolelle syntyy
kierre. Toista menetelmä toiselle puolelle ja lopuksi poista syntynyt kierre,
muuttamalla kulmaa hieman jyrkemmäksi.
Teroituspuikon käyttö
Aseta
teroituspuikko pystyyn leikkuulautaa vasten. Vedä veitsen terää
kevyesti teroituspuikkoa vasten noin 20 asteen kulmassa koko veitsen terän
pituudelta (kuva 1). Toista sama toimenpide veitsen terän toiselle
puolelle. Toista nämä liikesarjat yhteensä 3-5 kertaa.
Hyvää vuoden alkua!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti