8. maaliskuuta 2021

Poirotin ruokapöydässä osa I

Olen suuri Agatha Christie -fani ja erityisesti Hercule Poirotin seikkailut ovat lähellä sydäntäni. Agatha Christien luoma rakastettu hahmo on seikkaillut lukuisissa murhamysteereissä, mutta on sen lisäksi myös armoton kulinaristi ja hyvän ruoan ystävä. Poirot tulee erinomaisesti toimeen kokkien ja keittäjien kanssa ja monissa kirjoissa keskusteleekin pitkään herkkujen yksityiskohdista. 

Belgialaissyntyisen Poirotin mielijuomia olivat tisane (eräänlainen yrttijuoma), creme de menthe, sirop de cassis sekä makea kaakao. Englantilaista teetä Poirot kuitenkin inhosi ja tämä asia pelastikin hänen henkensä seikkailussa Teetä kolmelle (Sad Cypress). Tarinan tohtori kuvaa Poirotia sanoin: ”hänellä on omat tapansa, kuten lukemattomat yrttiteensä, hän on charmikas ja mitä tahdikkain”. 


Tarinassa Poirot yritetään myrkyttää teen avulla, mutta Poirotin onneksi hän vihaa englantilaista teetä eikä juo sitä vaan kaataa sen vaivihkaa kukkamaljakkoon. Agatha Christie käytti seikkailuissaan monesti erilaisia lastenloruja, runoja ja säkeen pätkiä. Tässä tarinassa esiintyy William Shakespearen teksti: "Come away, come away death, and in sad cypress let me be laid " ja siitä kirjan englanninkielinen nimikin Sad Cypress juontaa juurensa. Kirjan alkuperäinen julkaisuajankohta sijoittuu maaliskuulle 1940, joten siitä onkin jo peräti 81 vuotta aikaa. Ja silti nuo tarinat kiehtovat lukuisia ihmisiä edelleen.


Tarinassa pääosassa ovat lohi- ja raputahnat, joita laitetaan kolmioleipien väliin. Poirotin mielestä tahnat ovat kaikki saman makuisia. Myrkyn kuvitellaan olevan tarjolla olleissa leivissä. Lopuksi Poirot keksii, että myrkky olikin uutettu voileipien sijaan teen sekaan, koska Poirotin mukaan vaikka murhaajalla olisi ollut kokin makuhermot, tahna leivissä maistuu silti samalta. Tutkiessaan tapausta, Poirot toteaa sarkastisesti, että ”unohdin ottaa huomioon englantilaisen järjettömän makuaistin”. 

Poirotin ruokapöydässä -ruokakurssilla olemme valmistaneet omat kolmioleipämme, mutta näistä Poirot ei olisi voinut sanoa, että ne kaikki maistuvat samalta. Uskon, että hän olisi hyväksynyt nämä leivät. Tässä muutama hyväksi todettu tahna voileipien väliin. Ne toimivat hyvin aamupalalla, välipalana, retkieväänä tai iltapalana teen kanssa. Nämä leivät maistuvat myös lapsille. Ohjeissa on käytetty paahtoleipää, mutta tahnat toimivat yhtä hyvin hyvän maalaisleivän, limpun tai ruisleivän kera.

Lohileivät
 

8 paahtoleipäviipaletta 

Lohitäyte 
100 g    kylmäsavukirjolohta viipaleena 
1 tlk     ranskankermaa tai mascarponejuustoa 
3 rkl     sitruunanmehua ripaus mustapippuria 
½ dl     ruohosipulia silputtuna 

 1. Soseuta kylmäsavulohi monitoimikoneella tai sauvasekoittimella tahnaksi ja lisää ranskankerma ja mausteet. Jatka soseuttamista niin, että saat tasaisen tahnan. 
2. Lisää vasta lopuksi silputtu ruohosipuli, mutta älä enää käytä konetta. Tarkista maku. 
3. Annostele tahna 4 viipaleelle, paina toinen viipale tiiviisti päälle. Leikkaa reunat pois ja leikkaa vielä kahtia kolmioiksi. 


Rapuleivät 

8 paahtoleipäviipaletta 

Raputahna 
200 g   jokirapuja, katkarapuja tai taskurapua 
25 g     voita 
1 dl     smetanaa 
1         limetin mehu + raastettu kuori (suolaa ja mustapippuria) 

 1. Laita hyvin valutetut ravut, pehmennyt voi ja smetana monitoimikoneen kulhoon. 
2. Raasta hyvin pestystä limetistä vihreä kuori ja purista mehu muiden ainesten sekaan. 
 3. Aja moussemaiseksi tahnaksi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. 
4. Annostele tahna 4 viipaleelle, paina tiiviisti toinen viipale päälle. Leikkaa reunat pois ja leikkaa vielä kahtia kolmioiksi. 


Muna-sinappileivät

8 paahtoleipäviipaletta 

Kananmunatahna
4         kanamunaa 
1 dl     ranskankermaa 
½ dl    hyvää majoneesia 
1-2 tl   sinappia 
2 rkl    sitruunamehua 
2 rkl    ruohosipulia 
            cayennepippuria, suolaa, mustapippuria, rucolaa 

1. Keitä munat koviksi noin 8 minuuttia. Kaada vesi pois ja jäähdytä kylmässä vedessä. Kuori munat ja leikkaa munaleikkurilla kuutioiksi tai hienonna haarukalla. 
2. Sekoita ranskankerman joukkoon majoneesi, sinappi, sitruunamehu ja hienonnettu ruohosipuli. Mausta ja sekoita kastike munien joukkoon. Tarkista maku. 
 3. Levitä tahna 4 leivällä. Lisää päälle rucolaa. Laita loput leipäviipaleet munaleipien päälle, paina tiiviisti yhteen ja leikkaa reunat pois ja sitten kahteen osaan kolmioiksi.
Makoisia herkutteluhetkiä höyryävän teekupposen kera kevättalven iltoihin. 
toivottelee Tiina Lehtonen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti