Olen viime aikoina kuullut monilta heidän alkaneen nähdä unia matkustelusta ja matkoista. Matkalaukku on pakattu ja unessa huomaakin, että ei voikaan lähteä matkalle. Nyt tämä uni on ihan todellinen ja monet ihanat lomamatkat siintävät joko kaukana menneisyydessä tai tulevaisuudessa. Ruoka on yksi helppo keino lievittää kaukokaipuuta ja palata hetkeksi eksoottisiin tunnelmiin. Olen käynyt muutaman kerran Balilla ja monesti mieleni haikailee noihin tuoksuihin ja makuihin. Tässä teillekin palanen aurinkoa ja lämpöä balilaisten ruokaohjeiden muodossa. Olen ollut itsekin ruokakurssilla Balilla. Kokkailu ulkona avotulella biitsillä oli aika huikea kokemus.
Balilla matkustaessa on mahdotonta välttyä uskonnolta. Joka paikassa on temppeleitä, jopa jokaisella kodilla on omansa. Rikkailla ne ovat kuin suuria palatseja, tavallisilla balilaisilla pienempiä, muutaman alttarin alueita pihannurkassa. Jopa hotellien pihassa on temppelirakennukset. Joka päivä ihmiset rukoilevat kotialttareillaan ja uhraavat niille pieniä kukkakoreja. Torikauppiaat tuovat aamuisin oman pikkulahjansa torin pieneen temppeliin ja riisinviljelijät hiljentyvät pellon pientareen pyhätöissä, jotka eivät ole paljoa postilaatikkoa suurempia. Monet patsaat on puettu mustavalkoiseen pyyhkeeseen. Mustavalkoinen kuvio kuvastaa hyvän ja pahan taistelua. Ennen kaikkea uskonto näkyy juhlina. Balilaisten elämää rytmittävät pyhäpäivät, temppelien vuosipäivät sekä perhejuhlat, kuten syntymä, viisaudenhampaiden poisto, häät ja hautajaiset. Koska valmistelut alkavat päiviä aiemmin, jokaisessa kylässä ja kaupungissa on koko ajan meneillään vähintään yhdet juhlat.
Riisi
Kutsutaan myös sivettikahviksi tai “kakka-kahviksi”. Näädännäköiset sivettikissat syövät kahviplantaaseilla öisin korkealaatuisia kahvipensaan marjoja. Sivettikissat syövät kahvipensaan marjat, mutta ulostavat niiden sisällä olevat kahvipavut. Nämä pavut kerätään, pestään ja paahdetaan. Tuloksena on kalleinta kahvia maailmassa. Kuppi luwak kahvia maksaa Lontoossa noin 65 dollaria. Balin luwak plantaasilla voit juoda kupin luwak kahvia noin 4 dollarilla. Luwak kahvi on yllättävän matalahappoista.
Maustettu ja vartaassa paahdettu juottoporsas, jonka liha on suussasulavan pehmeää. Ibu Oka Ubudissa on babi guling keskus. Sinne kannattaa mennä aikaisin ennen kuin päivän possut on syöty parempiin suihin.
Indonesiassa, Malesiassa ja Vietnamissa suositut kuivatut lastut valmistetaan yleensä tapiokajauhoista, katkaravuista, suolasta ja sokerista. Kun ne paistetaan kuumassa öljyssä, ne paisuvat pulleiksi. Lastuja käytetään koristeena, lisukkeena ja pikkupurtavana.
Indonesialainen fermentoimalla soijapavuista tehty kakku. Valmistus alkaa kokonaisista soijapavuista, jotka pehmennetään liottamalla ja halkaistaan tai rikotaan osittain, sitten ne keitetään osittain. Seokseen lisätään mieto hapate, esimerkiksi viinietikka, sekä sekoitetaan joukkoon Rhizopus oligosporus -sieniviljelmää. Pavut levitetään ohueksi kerrokseksi ja jätetään fermentoitumaan noin 24 tunnin ajaksi 30 asteen lämpötilaan. Suosittu erityisesti Jaavalla. Maku on pähkinäinen, umaminen ja sienimäinen. Rakenne on tiivis ja pavut ovat siinä kokonaisena. Ravintoarvoltaan tempe on parempi kuin tofu.
Monen balilaisen ruoan pohjana on maustetahna (Bumbu Bali/Basa Gede), jota voidaan käyttää pohjana useissa balilaisissa ruoissa. Tahna sisältää inkivääriä, valkosipulia, salottisipulia, mietoa ja tulista chiliä, salaminlehteä, sitruunaruohoa, kurkumanjuurta, palmusokeria, kaffirlimetinlehtiä, candlenut eli bankul-pähkinää (kuin macadamia-pähkinät, indonesiassa nimellä kemiri), korianterinsiemeniä, katkaraputahnaa ja suolaa. Tahna hierotaan sileäksi perinteisesti laakean huhmareen avulla. Nopeammin työ käy monitoimikoneella.
On siinä jotain hyvääkin, että Balin turismi on tyrehtynyt koronan seurauksesta. Tuo pieni kaunis saari alkoi olla jo pitkään ylikuormittunut turistien määrästä. Ainakin luonto kiittää. Monet paikalliset ovat taas alkaneet kerätä levää merestä saadakseen tienestejä, kun turismista ei sitä tällä hetkellä tuo. Ilmastoystävällisesti ajattelinkin tarjota teille muutaman balilaisen kasvisruokaohjeen.
¼ dl öljyä
2 shalottisipulia hienonnettuna
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 mietoa punaista chiliä siemenet poistettunaja hienonnettuna
100 g kiinankaalia suikaloituna aivan ohuiksi suikaleiksi
50 g tuoretta pinaattia suikaloituna
1-2 rkl valmista tai itsetehtyä tomaattisambalia (ohje alla)
1-2 rkl ketjap manis soijakastiketta
2 munaa vatkattun
(suolaa)
2 kevätsipulia hienonnettuna
paahdettua sipulia
- Tee ensin
tomaattikastike eli sambal.
- Keitä nuudelit
”al dente” suolatussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Huuhtele nuudelit
lävikössä kylmällä vedellä, ravistele kuivaksi, lisää 2 rkl öljyä ja jätä
odottamaan.
- Kuumenna öljy
wokkipannussa. Lisää shalottisipulit, valkosipuli ja chilit. Hauduta
keskilämmöllä noin minuutin ajan.
- Lisää hienoksi
suikaloitu kiinankaali, pinaatti ja tomaatti-sambal. Paista taas yhden
minuutin ajan. Lisää sitten soijakastike ja kananmunat ja jatka
paistamista, kunnes munat ovat kypsyneet kokkeliksi.
- Lisää nuudelit ja
paista muutamia minuutteja. Sekoita hyvin ja tarkista maku. Lisää
halutessasi suolaa ja mausteita sekä tomaattisambalia.
- Koristele kevätsipulilla paahdetulla sipulilla. Tarjoa tomaattisambalin kera.
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
100 g punaista chiliä siemenet poistettuna ja hienonnettuna
2 tomaattia siemenet poistettuna ja pilkottuna
5 g bankul/macadamia-pähkinää tai cashewpähkinää hienonnettuna
1 tl katkaraputahnaa
1 kaffirlimetinlehti hienonnettuna
1 rkl kosteaa palmusokeria tai fariinisokeria
suolaa öljyä, limenmehua
- Kuumenna öljy
kuumaksi paistinpannussa ja kuullota hienonnettu shalotti, valkosipuli ja
chili.
- Lisää sitten
tomaatti, pähkinä, katkaraputahna ja kaffirlimetin lehti suola ja sokeri.
- Hauduta hetki ja
tarkista maku.
- Soseuta sambal. Käytä perinteistä morttelia, sauvasekoitinta tai monitoimikonetta. Tarkista vielä maku ja laita tarjolle.
Tempe on keitetyistä soijapavuista fermentoimalla tehty kakku ja se on tyypillinen raaka-aine Balilla.
öljyä uppopaistamiseen ja kuullotukseen
4 aasialaista salottisipulia
4 valkosipulinkynttä
3 punaista chiliä siemenet poistettuna ja hienonnettuna
2 rkl galangalia tai inkivääriä kuorittuna ja hienonnettuna
2 rkl kosteaa palmusokeria tai fariinisokeria
2 rkl ketjap manis -kastiketta
loraus vettä
3 tomaattia kaltattuna ja ilman siemeniä
suolaa
- Viipaloi tempeh noin puolen sentin viipaleiksi ja sitten vielä suikaleiksi.
- Kuumenna öljy uppopaistoa varten noin 180 asteiseksi. Uppopaista tempeh-suikaleita muutama kerrallaan niin että muuttuvat kullankeltaisiksi ja rapeiksi. Valuta paperin päällä.
- Kuumenna tilkka öljyä paistin- tai wokkipannussa. Lisää hienonnetut salottisipulit ja valkosipulit, chili ja galangal. Kuullota muutama minuutti.
- Lisää palmusokeri ja ketjap manis. Jatka hauduttelua vielä hetki.
- Lisää loraus vettä ja tomaatit kaltattuna, ilman siemeniä ja hienonnettuna, hauduta muutamia minuutteja tai kunnes kastike on keittynyt kokoon. Mausta suolalla. Testaa maku.
- Lisää lopuksi uppopaistetut tempeh-viipaleet.
Juhlariisi on mukana suurissa juhlissa ja se koristellaan kauniisti. Sana keitetylle riisille nasi, on synonyymi sanalle ateria.
- Huuhtele riisiä
lävikössä muutamia minuutteja. Valuta ja keitä kypsäksi pakkauksen ohjeen
mukaan.
- Sillä välin,
valmista kastike. Kuumenna öljy kasarissa, lisää salotti- ja valkosipulit
ja kuullota.
- Lisää
sitruunaruoho, salamin- ja pandamin lehdet ja anna hautua hetki.
- Lisää kana- tai
kasvisliemi ja kurkumavesi ja anna kiehua muutama minuutti.
- Lisää kookosmaito
ja hauduta hiljalleen muutama minuutti. Mausta suolalla ja pippurilla.
- Yhdistä riisi ja kuuma kastike ja hauduta vielä hetki hiljalleen niin että kastike imeytyy riisiin. Tarkista maku.
Makuja maapallon toiselta laidalta, olkaa
hyvät!
Tiina Lehtonen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti