29. huhtikuuta 2021

Vappu alkaa C:llä

Vappu on kevään juhla, johon hyvä ruoka ja juoma kuuluvat aivan olennaisesti. Itselläni on kaksi herkkua, jotka ovat kuuluneet minun vappuihini jo vuosien ajan. Ne eivät ole kuitenkaan nakit ja perunasalaatti. Annan vinkin, ne molemmat alkavat C:llä. Joko arvaat? Minun lempparivappuherkkuni ovat ceviche eli sitrusmarinoitu kala ja churrot eli espanjalaiset munkkitangot. Ilman näitä ei ole vappua.

Ceviche on Etelä-Amerikasta kotoisin oleva limetillä tai sitruunalla raakakypsytettävä kalaruoka ja sen raaka-aineeksi sopivat esimerkiksi kuha, lohi tai tonnikala. Cevichen annetaan marinoitua sitrushedelmien happamessa mehussa. Sitrushedelmien sitruunahappo denaturoi kalan proteiinit ja luonnollisesti mehu maustaa raaka-aineen samanaikaisesti. Perinteistä cevicheä marinoidaan monen tunnin ajan, mutta nykyaikaista cevicheä valmistettaessa marinointiaika on lyhyempi. Heti kun kalan väri on muuttunut kauttaaltaan läpikuultavasta läpikuultamattomaksi, on ceviche valmis tarjoiltavaksi.

Churro taas on uppopaistettu pitkä leivonnainen, joka on levinnyt Espanjasta Ranskaan ja Latinalaiseen Amerikkaan. Churrojen sanotaan olevan alkujaan paimenten kehittämä leivonnainen, joka on voitu valmistaa ilman uunia. Churron valmistukseen käytetään vettä, jauhoja, rasvaa, ripaus suolaa, kananmunia ja joskus mausteena hiven sitruunaa. Espanjassa Churrot syödään yleensä aamiaisena paksun kaakaon kanssa tai vain sellaisenaan sokerissa pyöritettyinä. Churro on poikkileikkauksesta katsoen yleensä kuusikulmainen, mikä johtuu taikinan pursottamisesta tähden muotoisen erikoispursottimen läpi. Churro kuuluu etenkin Madridin ruokakulttuuriin, joten kaupungissa on tiheästi churroihin erikoistuneita churreríoita. Churroja syödään aamiaiseksi, välipalaksi tai jälkiruoaksi.

Cevicheä ja churroja on helppo tehdä itsekin. Minun rakkaimmassa ceviche-ohjeessani on mukana myös mangoa tuomaan makeutta ja väriä, vaikka perinteiseen cevicheen se ei kuulukaan. Voin luvata, että tämä ceviche vie kielen mennessän. Tarjoan sen yleensä vanhoista kampasimpukankuorista, jotka toimivat juhlallisina annosvateina. Churrotaikinani taas muistuttaa tuulihattutaikinaa ja churrot tarjoan vähän tulisen wasabilla maustetun suklaakastikkeen kera. Ai että on muuten hyvää.


Lohi-mangoceviche

300 g             lohta fileenä, ilman nahkaa ja ruotoja                                                
3                    limetin mehu
1 pieni           punasipuli hienonnettuna
1/2 ruukkua   korianteria
1/2                 kypsää mangoa
2 tl                 oliiviöljyä
1 tl                 suolaa
ripaus            sokeria
1-2 rkl           makeaa chilikastiketta
Tarjoiluun:    maissilastuja ja chilisuikaleita
 
  1. Leikkaa lohi pienenpieniksi kuutioiksi. Ripottele vähän suolaa päälle.
  2. Purista limeistä mehu ja kaada se lohikuutioiden päälle. Sekoita
  3. Hienonna sipuli ja huuhtele se lävikössä juoksevan veden alla.
  4. Hienonna myös korianteri ja kuutioi mango pienenpieniksi kuutioiksi.
  5. Sekoita kaikki ainekset lohikuutioiden sekaan.
  6. Anna maustua kylmässä tarjoiluun asti. Tarkista maku ennen tarjoilua ja lisää tarvittaessa suolaa.
  7. Tarjoa maissilastujen ja chilisuikaleiden kera.

Churrot

2 ½ dl            vettä                                                        
100 g             voita
¼ tl               suolaa
2 ½ dl            vehnäjauhoja
2                    kananmunaa
2 tl                sitruunankuorta raastettuna

Paistamiseen: 1 l rypsiöljyä
Pinnalle: 1 dl sokeria ja halutessassa ripaus kanelia

  1. Mittaa kattilaan vesi, rasva ja suola. Kiehauta seos ja nosta liedeltä. Sekoita joukkoon jauhot ja jatka sekoittamista voimakkaasti, kunnes taikinasta tulee kiinteä taikinapallo. Sekoita toisessa kulhossa munien rakenne rikki ja lisää seos hieman jäähtyneen, lämpimän taikinan joukkoon sähkövatkaimella vatkaten. Lisää myös halutessa sitruunankuoriraaste. Laita taikina pursotinpussiin.
  2. Kuumenna öljy kattilassa tai wokkipannussa 170-180 asteeseen. Pursota taikinasta tyllan läpi peukalon paksuisia noin 10 cm:n mittaisia tankoja varovasti öljyyn. Katkaise taikinatangot esimerkiksi saksien avulla. Paista kerrallaan noin 3-5 munkkitankoa, noin minuutti/puoli.
  3. Nosta churrot reikäkauhalla talouspaperin päälle hetkeksi valumaan ja lisää seuraava annos churroja paistumaan. Kääntele churrot lämpiminä sokeri-kaneliseoksessa. Voit jättää halutessasi churrot myös sokeroimatta ja dipata ne suklaakastikkeeseen.
Suklaa-wasabikastike

1 ½ dl            kevytkermaa
100 g             tummaa leivontasuklaata 70 %
100 g             valkoista leivontasuklaata
                      wasabitahnaa maun mukaan
 
1.     Kuumenna kerma kiehumispisteeseen pinnoitetussa kattilassa.
2.     Nosta kattila liedeltä ja lisää suklaa paloina. Anna sulaa pari minuuttia ja sekoita tasaiseksi kastikkeeksi. Mausta wasabitahnalla.



Hauskaa vappua ja iloisia herkutteluhetkiä!
Tiina Lehtonen


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti