25. huhtikuuta 2021

Elämäneliksiiriä takapihalta

Olen monena keväänä suunnitellut mahlan juoksuttamista koivusta, mutta aina se on jäänyt. Tänään koleana ja sateisena huhtikuun sunnuntaina se inspiraatio iski. Kevätväsymys saa poistua! Puhdas pullo, pilli, porakone ja avot. Tässä suunnitelma ja eikun ulos. Mahlaa voi kerätä vain alkukeväästä lumen sulamisesta lehtien puhkeamiseen eli noin kuukauden ajan. Mahla on nestettä, joka kuljettaa ravinteita lehtipuissa, kuten koivussa, tammessa ja vaahterassa. Kun koivut alkavat käyttää vesivarastojaan lehtien kasvattamiseen, mahlaa ei enää voi kerätä. Joten nyt se on tehtävä, ettei taas mene vuosi seuraavaan mahla-mahdollisuuteen.

Koivunmahlasta on tullut trendikäs vientituote ja sen uskotaan lisäävän vastustuskykyä, auttavan nivel- ja reumavaivoissa ja se toimii kuulemma myös urheilijan palautusjuomana. Mahlaa on perinteisesti nautittu kevätväsymyksen estämiseksi. Tieteellistä näyttöä koivunmahlan terveydellisistä vaikutuksista ei ole, mutta ennen vanhaan sitä käytettiin kansanlääkinnässä moneen vaivaan. Vanhaan aikaan koivunmahla auttoi ihmisiä ja karjaa selviämään rankan talven jäljiltä. Mahla on enimmäkseen vettä. Loppuosa (1–2 %) on hedelmä- ja rypälesokeria sekä erilaisia hedelmähappoja ja hivenaineita, kalsiumia, kaliumia, magnesiumia ja mangaania. Tuore mahla on kirkasta, hajutonta ja vähäkalorista makeaa nestettä. Tavallisin tapa on juoda sellaisenaan raikkaana juomana, mutta sitä voidaan käyttää myös leivonnassa, ruoanlaitossa tai juomien vaikkapa siman tai smoothien raaka-aineena.

Mahlankeruu tapahtuu niin, että valitaan kookas hyväkuntoinen koivu. Maanomistajan lupa tarvitaan, jos koivu ei löydy omasta pihasta. Koivun kasvuun mahlan valutus ei vaikuta. Koivuun porataan porakoneella noin 3-4 cm syvä reikä, laitetaan reikään muovipilli ja pilli puhtaaseen pulloon. Pullon voi sitoa puuhun. Mahla alkaa tippua pulloon. Sillä aikaa, kun mahla tippuu, voit veistää vähän reikää isommasta oksasta puutapin, joka toimii tulppana. Jos tulppaa ei laita, koivu jatkaa mahlan valuttamista. Tappi toimii ikään kuin laastarina. Yhdestä koivusta mahlaa voi tulla saman päivän aikana monta litraakin ja samasta reiästä voi mahlaa valuttaa koko kauden ajan. Seuraavana vuonna samaa koivua voi käyttää mahlan valuttamiseen, mutta silloin koivuun kannattaa porata uusi reikä.

Omiksi varoiksi mahlaa kannattaa valuttaa kerralla kuitenkin vain sen verran kuin tuoreeltaan tulee käytettyä. Tunnissa sainkin valutettua mahlaa jo ison pullollisen. Mahla tulee käyttää parissa päivässä tai sitten se tulee pakastaa. Mahla voi olla kaunis ja terveellinen lahja vaikka ystävälle tai naapurille. Minun mahlastani osa menikin jo hyvälle naapurille. Kaupasta ostettu mahla maksaa helposti noin 10-15 euroa litralta, joten mahlankeruu kannattaa.


Itse nautiskelin mahlaa ihan sellaisenaan janojuomana ja aamulla aion pyöräyttää mahlasta raikkaan heleänvihreän smoothien, johon ohje tässä:

Keväänvihreä mahlasmoothie
1                    avokado
pari oksaa      minttua
kourallinen   salaattia tai lehtikaalia
yhden            limenmehu
2 dl                koivunmahlaa
loraus            hunajaa
 
Halkaise avokado ja poista siemen. Kaavi avokadonliha kuoresta tehosekoittimeen. Lisää loput aineet ja surauta sileäksi smoothieksi. Nauti aamupalalla tai välipalana. 


Virkeitä kevätpäiviä!
toivoo Tiina Lehtonen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti