Olen monena keväänä suunnitellut mahlan juoksuttamista koivusta, mutta aina se on jäänyt. Tänään koleana ja sateisena huhtikuun sunnuntaina se inspiraatio iski. Kevätväsymys saa poistua! Puhdas pullo, pilli, porakone ja avot. Tässä suunnitelma ja eikun ulos. Mahlaa voi kerätä vain alkukeväästä lumen sulamisesta lehtien puhkeamiseen eli noin kuukauden ajan. Mahla on nestettä, joka kuljettaa ravinteita lehtipuissa, kuten koivussa, tammessa ja vaahterassa. Kun koivut alkavat käyttää vesivarastojaan lehtien kasvattamiseen, mahlaa ei enää voi kerätä. Joten nyt se on tehtävä, ettei taas mene vuosi seuraavaan mahla-mahdollisuuteen.
Koivunmahlasta on tullut trendikäs vientituote ja sen uskotaan lisäävän vastustuskykyä, auttavan nivel- ja reumavaivoissa ja se toimii kuulemma myös urheilijan palautusjuomana. Mahlaa on perinteisesti nautittu kevätväsymyksen estämiseksi. Tieteellistä näyttöä koivunmahlan terveydellisistä vaikutuksista ei ole, mutta ennen vanhaan sitä käytettiin kansanlääkinnässä moneen vaivaan. Vanhaan aikaan koivunmahla auttoi ihmisiä ja karjaa selviämään rankan talven jäljiltä. Mahla on enimmäkseen vettä. Loppuosa (1–2 %) on hedelmä- ja rypälesokeria sekä erilaisia hedelmähappoja ja hivenaineita, kalsiumia, kaliumia, magnesiumia ja mangaania. Tuore mahla on kirkasta, hajutonta ja vähäkalorista makeaa nestettä. Tavallisin tapa on juoda sellaisenaan raikkaana juomana, mutta sitä voidaan käyttää myös leivonnassa, ruoanlaitossa tai juomien vaikkapa siman tai smoothien raaka-aineena.
Mahlankeruu
tapahtuu niin, että valitaan kookas hyväkuntoinen koivu. Maanomistajan lupa
tarvitaan, jos koivu ei löydy omasta pihasta. Koivun kasvuun mahlan valutus ei
vaikuta. Koivuun porataan porakoneella noin 3-4 cm syvä reikä, laitetaan
reikään muovipilli ja pilli puhtaaseen pulloon. Pullon voi sitoa puuhun. Mahla
alkaa tippua pulloon. Sillä aikaa, kun mahla tippuu, voit veistää vähän reikää
isommasta oksasta puutapin, joka toimii tulppana. Jos tulppaa ei laita, koivu
jatkaa mahlan valuttamista. Tappi toimii ikään kuin laastarina. Yhdestä
koivusta mahlaa voi tulla saman päivän aikana monta litraakin ja samasta
reiästä voi mahlaa valuttaa koko kauden ajan. Seuraavana vuonna samaa koivua
voi käyttää mahlan valuttamiseen, mutta silloin koivuun kannattaa porata uusi
reikä.
Omiksi varoiksi mahlaa kannattaa
valuttaa kerralla kuitenkin vain sen verran kuin tuoreeltaan tulee käytettyä. Tunnissa sainkin valutettua mahlaa jo ison pullollisen. Mahla tulee käyttää parissa päivässä tai sitten se tulee pakastaa. Mahla voi
olla kaunis ja terveellinen lahja vaikka ystävälle tai naapurille. Minun mahlastani osa menikin jo hyvälle naapurille. Kaupasta
ostettu mahla maksaa helposti noin 10-15 euroa litralta, joten mahlankeruu
kannattaa.
1 avokado
pari oksaa minttua
kourallinen salaattia tai lehtikaalia
yhden limenmehu
2 dl koivunmahlaa
loraus hunajaa
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti