27. tammikuuta 2021

Kevyesti keskellä viikkoa

 

Harmaata keskiviikkoa piristämään sopii mainiosti lautasellinen maukasta keittoa, joka kaiken muun hyvän lisäksi vielä valmistuu puolessa tunnissa. Tällä kertaa pääraaka-aineena on linssit, joita soisi syötävän huomattavasti enemmän. Ne ovat edullisia, proteiini- ja kuitupitoisia ja kypsyvät nopeasti ilman liottamisia tai muita ennakkovalmisteluja. Toimivat muuten myös torstaisin hernekeiton tilalla.


Sitruunainen linssikeitto
200 g               punaisia tai vihreitä linssejä huuhdottuina
1-2                   porkkanaa
1-2                  sipulia
1                      sellerinvarsi
6                      vs-kynttä
1 tl                   juustokuminaa
1                      pilkottu chili
1 l                    kana/kasvislientä
                        sitruunamehua, (suolaa)
 
Pilko kasvikset ja kuullota ne öljyssä, lisää mausteet ja kypsennä pari minuuttia. Lisää huuhdotut linssit ja liemi. Keitä puolisen tuntia kannen alla, soseuta ja mausta lopuksi sitruunamehulla. Tarjoa harissajogurtin kera. Jos haluat keitosta ruokaisamman, voit lisätä siihen kypsää lihaa tai mausteista makkaraa. Tarjoa
 
Harissa
1-2                   kuivattua linnunsilmächiliä
2                      valkosipulinkynttä
2 tl                   juustokuminaa
1 tl                   korianterinsiemeniä
½  tl                 suolaa
4 rkl                 oliiviöljyä
 
Hienonna kuivat aineet morttelissa. Lisää öljy hyvin sekoittaen.
 
Harissajogurtti
Sekoita pari-kolme ruokalusikallista harissaa kahteen desilitraan paksua jogurttia. Anna maustua puolisen tuntia.


Viinisuositus mausteiselle keitolle: Masca del Tacco Susumaniello 2019 (16,99€)
Viini tulee Italian Apuliasta ja on täyteläinen, hyvähappoinen ja mausteisen hedelmäinen. Jäännössokeria löytyy 9g/l, joka sopii hyvin hieman mausteisemman ruoan tasapainottamiseksi.
Susumaniello on rypäle, joka on tunnettu jo antiikin ajoilta ja sittemmin löydetty uudestaan. Italialaisten tutkimusten mukaan rypäle on todennäköisesti risteytys huomattavasti tunnetumman sangiovese-rypäleen ja jonkun tätä nykyä tuntemattoman rypäleen kesken.

Terveisin
Jouko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti