26. tammikuuta 2021

Pirteyttä lasissa ja lautasella

 

Usein sydäntalvella tulee nautittua hieman täyteläisemmistä mauista, mutta välillä tekee mieli jotain oikein raikasta. Silloin esimerkiksi raikas kalaruoka raikkaan viinin kanssa on paikallaan. Toki ne kesälläkin maistuvat.

Viineistä raikkaammasta päästä on sauvignon blanc. Kyseessä on alunperin Ranskasta kotoisin oleva lajike, jota viljellään etenkin Loiren laaksossa. Tunnetuimmat lajikkeen edustajat ovat Sancerre ja Pouilly-Fumé. Uudessa-Seelannissa lajiketta on viljelty vasta 1970-luvulta alkaen. Nykyisin moni pitää Uuden-Seelannin Marlborough´n alueen sauvignon blanceja jopa maailman parhaina. Niiden tyypillisiä aromeita on mustaherukanlehti, karviainen, greippi ja passionhedelmä mikä erottaa ne muista sauvignon blanceista, joissa on enemmän yrttien ja vastaleikatun ruohon aromeita. Itse nautin kyseisiä viinejä mieluiten kevyiden ja hapokkaiden kalaruokien tai muiden merenelävien kanssa. Koska viinit ovat niin hapokkaita, ruoassa oleva hapokkuus esimerkiksi sitrushedelmien muodossa tasapainottaa viinin happoja ja pyöristää viinin makua. Sauvignon blancit sopivat hienosti myös rapujen kanssa nautittavaksi. Niin ranskalaisten viinien yrttisyys ja muut vehreät aromit kuin uusi-seelantilaisten viinien hedelmäisyys tarjoaa hienon vastapainon rapujen suolaisuudelle ja tillin maulle.
 

Lompakkoystävällinen vaihtoehto. Nau Mai Sauvignon Blanc, hintaan 11,99.
 
Siikaceviche
250 g               kuutioitua siikaa
yhden              limetin mehu
1-2 rkl              oliiviöljyä
ripaus               suolaa ja pippuria
koristeeksi pilkottua korianteria, tomaattia, chiliä
 
Sekoita mehu ja öljy. Levitä kalat lautaselle. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna vetäytyä muutama minuutti. Kaada öljy-mehuseos kaloille ja marinoi ainakin puoli tuntia kaloja välillä käännellen. Koristele korianterilla, tomaatilla ja chilillä. Tarjoa ananassalsan ja vihreän majoneesin kera.
 


Ananassalsa
200 g               pilkottua ananasta
1                      pilkottu paprika
1                      pilkottu chili
½                     pilkottua kurkkua
mausteeksi       suolaa, pippuria, viinietikkaa, öljyä
 
Sekoita kaikki ainekset ja anna maustua tovi.
 
Vihreä majoneesi
Sekoita majoneesiin ryöpättyä pinaattia, yrttejä sekä raastettua omenaa. Anna maustua hetki.

Terveisin
Jouko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti