Usein sydäntalvella tulee nautittua hieman täyteläisemmistä mauista, mutta välillä tekee mieli jotain oikein raikasta. Silloin esimerkiksi raikas kalaruoka raikkaan viinin kanssa on paikallaan. Toki ne kesälläkin maistuvat.
Viineistä raikkaammasta päästä on sauvignon blanc. Kyseessä on alunperin Ranskasta kotoisin oleva lajike, jota viljellään
etenkin Loiren laaksossa. Tunnetuimmat lajikkeen edustajat ovat Sancerre ja Pouilly-Fumé.
Uudessa-Seelannissa lajiketta on viljelty vasta 1970-luvulta alkaen. Nykyisin
moni pitää Uuden-Seelannin Marlborough´n alueen sauvignon blanceja jopa
maailman parhaina. Niiden tyypillisiä aromeita on mustaherukanlehti,
karviainen, greippi ja passionhedelmä mikä erottaa ne muista sauvignon
blanceista, joissa on enemmän yrttien ja vastaleikatun ruohon aromeita. Itse nautin kyseisiä viinejä mieluiten kevyiden
ja hapokkaiden kalaruokien tai muiden merenelävien kanssa. Koska viinit ovat
niin hapokkaita, ruoassa oleva hapokkuus esimerkiksi sitrushedelmien muodossa
tasapainottaa viinin happoja ja pyöristää viinin makua. Sauvignon blancit
sopivat hienosti myös rapujen kanssa nautittavaksi. Niin ranskalaisten viinien
yrttisyys ja muut vehreät aromit kuin uusi-seelantilaisten viinien hedelmäisyys
tarjoaa hienon vastapainon rapujen suolaisuudelle ja tillin maulle.
Lompakkoystävällinen
vaihtoehto. Nau Mai
Sauvignon Blanc, hintaan 11,99.
Siikaceviche
250 g kuutioitua siikaa
yhden limetin mehu
1-2 rkl oliiviöljyä
ripaus suolaa ja pippuria
koristeeksi pilkottua korianteria, tomaattia, chiliä
Sekoita mehu ja öljy. Levitä kalat lautaselle. Mausta
suolalla ja pippurilla. Anna vetäytyä muutama minuutti. Kaada öljy-mehuseos
kaloille ja marinoi ainakin puoli tuntia kaloja välillä käännellen. Koristele
korianterilla, tomaatilla ja chilillä. Tarjoa ananassalsan ja vihreän
majoneesin kera.
Ananassalsa
200 g pilkottua ananasta
1 pilkottu paprika
1 pilkottu chili
½ pilkottua kurkkua
mausteeksi suolaa, pippuria, viinietikkaa, öljyä
Sekoita kaikki ainekset ja anna maustua tovi.
Vihreä majoneesi
Sekoita majoneesiin ryöpättyä pinaattia, yrttejä sekä raastettua omenaa. Anna maustua hetki.
250 g kuutioitua siikaa
yhden limetin mehu
1-2 rkl oliiviöljyä
ripaus suolaa ja pippuria
koristeeksi pilkottua korianteria, tomaattia, chiliä
200 g pilkottua ananasta
1 pilkottu paprika
1 pilkottu chili
½ pilkottua kurkkua
mausteeksi suolaa, pippuria, viinietikkaa, öljyä
Sekoita majoneesiin ryöpättyä pinaattia, yrttejä sekä raastettua omenaa. Anna maustua hetki.
Terveisin
Jouko
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti