Harmaan tammikuisen päivän piristykseksi voi valmistaa lihapullia hieman voimakkaammin maustettuina. Niiden seuraksi kannattaa valita viinin meille hieman tuntemattomammasta viinimaasta, eli Uruguaysta. Viinin alkuperämaan ohella myös viiniin käytetty rypäle saattaa olla monille vieras, mutta ehdottomasti tutustumisen arvoinen.
Tannat
on erittäin tanniininen tumma rypäle, joka on kotoisin Lounais-Ranskasta.
Ranskan lisäksi rypälettä kasvatetaan mm. Argentiinassa, Australiassa ja
Italiassa. Uruguayssa rypäle on noussut kansallisrypäleen asemaan ja sikäläiset
tannat rypäleestä valmistetut viinit ovat hedelmäisempiä, aromikkaampia ja pehmeätanniinisempia kuin
Ranskalaiset vastineensa.
Garzón
Tannat Reserva 2018,
Uruguay(15,98)
Viinin tuoksussa voi erottaa tummia ja punaisia marjoja kuten mustaherukkaa ja vadelmaa sekä paahteisuutta ja mausteisuutta. Maultaan viini on erittäin täyteläinen ja kypsän tanniininen sekä tuntuvan hedelmäinen. Maku toistaa hyvin tuoksun aromit. Lisäksi voi erottaa tammitynnyrin tuomaa pyöreää vaniljaisuutta.
Ruokakumppaniksi voi suositella riistaa ja muita tummia lihoja punertavaksi jätettynä, mutta mausteisuuden ja hedelmäisyyden ansiosta myös pataruoat ja mausteisemmatkin liharuoat toimivat viinin kanssa hyvin. Hyvää myös sellaisenaan tai voimakkaiden juustojen kera.
Nämä lihapullat ovat ainakin itselleni maistuneet kyseisen viinin kanssa.
400 g jauhelihaa, voi olla useampaa laatua
1 hienonnettu sipuli
pala punaista paprikaa silputtuna
reilusti valkosipulia ja mustapippuria
1 rkl savupaprikajauhetta
1 tl suolaa
hieman cayennepippuria ja n. 1 rkl punaviinietikkaa
Jouko
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti