25. tammikuuta 2021

Mausteista maanantaita

 

Harmaan tammikuisen päivän piristykseksi voi valmistaa lihapullia hieman voimakkaammin maustettuina. Niiden seuraksi kannattaa valita viinin meille hieman tuntemattomammasta viinimaasta, eli Uruguaysta. Viinin alkuperämaan ohella myös viiniin käytetty rypäle saattaa olla monille vieras, mutta ehdottomasti tutustumisen arvoinen.

Tannat on erittäin tanniininen tumma rypäle, joka on kotoisin Lounais-Ranskasta. Ranskan lisäksi rypälettä kasvatetaan mm. Argentiinassa, Australiassa ja Italiassa. Uruguayssa rypäle on noussut kansallisrypäleen asemaan ja sikäläiset tannat rypäleestä valmistetut viinit ovat hedelmäisempiä,  aromikkaampia ja pehmeätanniinisempia kuin Ranskalaiset vastineensa.

 


Garzón Tannat Reserva 2018, Uruguay(15,98)

Viinin tuoksussa voi erottaa tummia ja punaisia marjoja kuten mustaherukkaa ja vadelmaa sekä paahteisuutta ja mausteisuutta. Maultaan viini on erittäin täyteläinen ja kypsän tanniininen sekä tuntuvan hedelmäinen. Maku toistaa hyvin tuoksun aromit. Lisäksi voi erottaa tammitynnyrin tuomaa pyöreää vaniljaisuutta.

Ruokakumppaniksi voi suositella riistaa ja muita tummia lihoja punertavaksi jätettynä, mutta mausteisuuden ja hedelmäisyyden ansiosta myös pataruoat ja mausteisemmatkin liharuoat toimivat viinin kanssa hyvin. Hyvää myös sellaisenaan tai voimakkaiden juustojen kera.

Nämä lihapullat ovat ainakin itselleni maistuneet kyseisen viinin kanssa.

 


Lihapullat chorizon hengessä
400 g               jauhelihaa, voi olla useampaa laatua
1                      hienonnettu sipuli
pala                  punaista paprikaa silputtuna
reilusti              valkosipulia ja mustapippuria
1 rkl                 savupaprikajauhetta
1 tl                   suolaa
hieman             cayennepippuria  ja n. 1 rkl punaviinietikkaa

 Kuullota sipuli ja tuore paprika sekä paprikajauhe. Anna jäähtyä hieman ja lisää kaikki ainekset jauhelihan joukkoon. Sekoita hyvin ja paista koepala tarkistaaksesi mausteet. Pyöräytä massa tasakokoisiksi pulliksi. Ruskista pullat pannulla ja loppukypsennä uunissa 150°C kymmenisen minuuttia. Tarjoa vaikkapa juuresperunamuusin ja tsatsikin kera.


Maanantaisin terveisin
Jouko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti