29. tammikuuta 2021

Viikonlopuksi Valdemaria

 

Jos haluat hemmotella itseäsi ja läheisiäsi loistavalla viinillä, kannattaa jatkaa lukemista. Ensin pieni tietopaketti kyseisen viinin tuotantoalueesta.

Riojan alue Espanjan pohjoisosissa on Espanjan tunnetuin punaviinialue. Alueen viineistä punaviinien osuus on peräti 85% loppujen ollessa valko- ja roséviiniä.

Merkittävimmät Riojan alueen rypäleet ovat Tempranillo ja Garnacha ja useimmat alueen viineistä ovatkin sekoiteviinejä. Vähemmän viljeltyjä lajikkeita ovat Graciano ja Mazuelo.

Riojan punaviineille tyypillistä on runsas tammen käyttö. Alun perin viininvalmistajat käyttivät ranskalaisesta tammesta tehtyjä tynnyreitä, jotka toivat viiniin runsaasti pehmeitä tanniineja. Myöhemmin monet valmistajat siirtyivät käyttämään amerikkalaisesta tammesta tehtyjä tynnyreitä, jotka tuovat viiniin vähemmän tanniineja ja enemmän makean hedelmäisiä ja vaniljaisia aromeja. Nykyisin monet viinitalot käyttävät sekä amerikkalaisia että ranskalaisia tynnyreitä viinien kypsytykseen ja monet viinit valmistetaan sekoittamalla eri tynnyreissä kypsytettyjä viinejä.

Riojat jaetaan virallisen luokituksen mukaisesti neljään eri laatuluokkaan. Peruslaadun Rioja on valmistettu Riojan tuotantoalueella kasvatetuista rypäleistä ja sitä on kypsytetty alle vuosi tammitynnyrissä.

Nimellä Rioja Crianza myytävää viiniä on kypsytetty vähintään kaksi vuotta, joista vähintään vuosi tammitynnyrissä. Crianzat ovat usein nuoria ja tarkoitettu nautittavaksi suhteellisen pian myyntiin laskemisen jälkeen. Laadukkaat Crianzat kestävät kuitenkin pidempääkin kypsytystä.

 Rioja Reservaa on kypsytettävä vähintään kolme vuotta, joista vähintään yksi vuosi tammitynnyrissä. Reservat ovat pyöreämpiä ja niiden tanniinit alkavat jo pehmetä. Kypsytystynnyreiden tammi erottuu niissä selvästi, mutta viinissä on edelleen myös runsaasti hedelmäisyyttä. Reserva kestää hyvin säilytystä tai lisäkypsytystä.

 Rioja Gran Reservaa on kypsytettävä vähintään viisi vuotta, joista vähintään kaksi vuotta tammitynnyrissä. Tammen aromit alkavat olla jo tuntuvia. Pitkä kypsytys on useimmiten pehmentänyt Gran Reservan tanniinit ja hedelmäisyyteen on tullut paahtunut vaniljainen sävy.

Rioja Reservaan ja Gran Reservaan valitaan vain parhaimmat rypäleet, eikä kaikki tuottajat valmista Reservaa tai Gran Reservaa edes jokaisesta vuosikerrasta.

Ja sitten itse asiaan. Sain kyseistä viiniä taannoin lahjaksi ja voin helposti sanoa, että kyseessä on yksi parhaimmista, ellei paras maistamistani punaviineistä.

 


Conde de Valdemar Gran Reserva 1985

Viini on keskitäyteläinen ja  keskitanniininen. Aromeissa korostuu kuivat hedelmät, tummat marjat , nahka ja tammikypsytyksen mukanaan tuomat tupakka ja vanilja.

 Kaiken kaikkiaan Riojan Gran Reservat ovat keskitäyteläisinä ja hapokkaina viineinä omiaan monentyyppisten ruokien kanssa Mitä ikääntyneempi viini on, sen tarkempi ruoan maustamisen kanssa saa olla, etteivät mausteet jyrää maullaan hienostunutta viiniä. Ruokana voisi ajatella vaikkapa lampaankyljyksiä, poronfilettä tai riistaa myös pidempään kypsennettynä, sillä viinin tanniinit ovat varsin pehmeät, eivätkä vaadi raakoja proteiineja pehmentyäkseen.


Terveisin

Jouko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti