10. maaliskuuta 2021

Poirotin ruokapöydässä osa 3

 Poirot ei ole kovinkaan innostunut retkeilemään maaseudulla ja pitää enemmän kaupunkielämästä. Seikkailussa Metsästysmajan arvoitus (The Mystery of Hunters Lodge) Poirot on kuitenkin Derbyshiren nummilla ystävänsä Hastingsin kanssa. Hastings osallistuu metsästykseen ja Poirot lähtee mukaan, mutta tyytyy katselemaan etäältä koko touhua. Näyttelijä Zoe Havering kysyy Poirotilta, miksi hän ylipäätään lähti mukaan. Poirot näyttää pientä keittokirjaa ja kertoo toivovansa, että he saavat nummiriekkoa. Hänellä on ruokaohje siihen. ”Senkin herkkusuu”, nainen heltyy. ”Jos riekkoa ei saada, joudumme tyytymään metsoon”. ”Eikö sen maku ole jotenkin mäntyinen”: Poirot pohtii. ”Mäntyinenkö”: Zoe ihmettelee. Minun piti oikein googlettaa tuo nummiriekko. Wikipedian mukaan Nummiriekko (Lagopus lagopus scoticus) on pohjoismaisen riekon (Lagopus lagopusalalaji, joka elää Britteinsaarten nummilla, lähinnä SkotlannissaWalesissaCornwallissa ja Irlannissa.


Retken jälkeen Poirotille nousee kuume ja hän on pitkään sängynomana. Poirot pahoittelee, ettei saa maistaa Tetras á la Hongrois -ruokalajia, jonka ohjeenkin hän oli kokille toimittanut aiemmin. Myöhemmin toivuttuaan, hän vielä tuhahtelee useaan otteeseen, että Tetras á la Hongrois meni nyt sitten kissalle ja hän ei sitä koskaan päässyt maistamaan. Ruokalaji on Lintua unkarilaisittain paprikan, sipulin ja hapankerman kera pitkään haudutettuna.

Monien unkarilaisten liharuokien valmistus perustuu samalle menetelmälle: liha käristetään kunnolla paistetun sipulin, paprikajauheen ja mausteiden kera, minkä jälkeen sitä haudutetaan vähässä liemessä. Kun liemi haihtuu, lisätään joukkoon hieman vettä tai viiniä. Erilaiset pastaruoat; taikinanokareet ja pallerot (galuska ja nokedli) ovat tyypillistä unkarilaiselle keittiölle.

Turkkilaiset toivat ensimmäiset paprikat Unkariin. Täytettyjen ruokien, riisin ja kahvin käyttökin yleistyi turkkilaisvallan aikana. Slaavilaisen keittiön vaikutus näkyy hapatettujen kasvisten ja maitotuotteiden kuten smetanan ja rahkan suosimisessa. Unkarin renessanssikuninkaan Matiaksen italialaisen vaimon mukana tulivat pastat, juustot ja valkoiset sämpylät. Itävaltalainen keittiö taas vaikutti kahdella tavalla: heiltä opeteltiin sianrasvan käyttöä ja Itävalta-Unkarin monarkian aikana vahvistui ranskalaisen keittiön vaikutus. Samaan aikaan myös Wienin kahvilakulttuuri levisi Unkariin.

Tässä vielä maaliskuun yllättäviin pakkaskeleihinkin sopiva ruokaohje unkarilaiseen paprikakanaan,  joka tarjotaan perinteisesti mykyjen tai gnocchien ja etikkakurkkujen kera. Nummiriekkoa emme varmaankaan tähän hätään saa, joten käytämme helposti saatavia raaka-aineita. Kyytipojaksi sopii vaikkapa hyvä rose-viini.



Unkarilainen paprikakana

600 g       kananpojan paistileikkeitä, rintafileetä tai koipireisipaloja 
1 iso        sipuli
3              valkosipulinkynttä
2 rkl        öljyä
2 rkl        paprikajauhetta, mieluiten makeaa unkarilaista
ripaus      cayennepippuria
1 1/2 tl    suolaa
3             paprikaa (vihreä, punainen ja keltainen)
2             tomaattia
3 dl         kanalientä
120 g      smetanaa
1 rkl        vehnäjauhoja
  1. Paloittele paistileikkeet reilunkokoisiksi paloiksi. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Suikaloi paprikat ja kuutioi tomaatit.
  2. Kuumenna öljy padassa ja kuullota sipuli miedolla lämmöllä. Sekoita joukkoonpaprikajauhe ja cayennenpippuri. Varo polttamasta, jotta paprikajauhe ei kitkeröidy.
  3. Lisää broilerinpalat ja ruskista ne. Mausta suolalla. Kaada joukkoon tomaatit, paprikat ja kanalientä. Hauduta miedolla lämmöllä kannen noin 30 minuuttia välillä sekoitellen. Lisää lientä tarvittaessa.
  4. Sekoita smetanan joukkoon vehnäjauhot ja lisää pataan. Keitä hiljalleen vielä 10 minuuttia. Tarkista maku. Tarjoa gnocchien, unkarilaisten etikkakurkkujen ja hyvän rose-viinin kera. Pikaisempana versiona voit tarjota paprikakanan myös valmiin pastan kera.


Perunagnocchit
½ kg              kuorittuja jauhoisia perunoita
n. 200 g         vehnäjauhoa
1                    vatkattu muna
ripaus            suolaa ja pippuria
1/2 tl             muskottipähkinää

1.     Keitä perunat suolatussa vedessä ja anna kuivua.
2.     Survo perunat, lisää jauhot, muna ja mausteet ja sekoita hyvin.
3.     Kaada jauhotetulle alustalle ja rullaa jauhoisin käsin sormen paksuisia makkaroita. Taikina tarttuu helposti käsiin, joten jauhoja pitää olla reilusti! Leikkaa ne parin sentin pätkiksi ja paina kevyesti raitoja haarukalla. (Jos haluaa gnocchista autenttisen näköistä: tee taikinapätkistä palleroita jauhoisin käsin, pane pallero haarukan pesään, paina sormella ja kiepauta haarukan avulla gnocchi sormen ympärille).
4.     Pane vesi ja suola kiehumaan tilavaan kattilaan ja lisää gnocchit erissä, kunnes ne nousevat pintaan (3-5 min.) Nosta reikäkauhalla voideltuun vuokaan ja pidä kuumina, kunnes kaikki on keitetty.
5.     Paista gnocchit öljyssä pannulla ja tarjoa paprikakanan kanssa.

Unkarilaiset etikkakurkut

2 (500 g)       kurkkua
1                    valkosipulinkynsi
1 tl                 suolaa
1 tl                 sokeria
1 rkl              omenaviinietikkaa
2 rkl              ranskankermaa
ripaus            paprikajauhetta (mieluiten unkarilaista)

  1. Kuori kurkut ja viipaloi ne ohuiksi siivuiksi esimerkiksi juustohöylän avulla.
  2. Kuori ja purista valkosipulinkynsi ja lisää kurkkuviipaleiden kanssa. Sekoita joukkoon suola ja itketä kurkuista ylimääräinen neste noin puolen tunnin ajan. Valuta kurkkuviipaleet lävikössä.
  3. Lisää joukkoon sokeri ja etikka.
  4. Siirrä kurkkusalaatti tarjoiluastiaan ja koristele ranskankermalla ja paprikajauheella.

Makean paprikan, happaman smetanan ja etikkaisen kurkun 
liitto on täydellinen kirpeisiin pakkaspäiviin.
Tiina Lehtonen





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti